PolitikaPreporučeno

Komisija registrirala građansku inicijativu za jačanje prava ‘uberiziranih’ radnika

Europska komisija danas je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom “#NewRightsNow – ojačajmo prava ‘uberiziranih’ radnika”, javljaju priopćenjem iz Glavne uprave za komunikacije u Zagrebu.

Organizatori inicijative su pozvali Komisiju da “uvede obvezu digitalnim platformama da ‘samozaposlenim’ osobama koje stalno rade za njih isplaćuju zajamčeni minimalni dohodak”.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

Inicijatori tvrde da bi se takvim mjerama “zaštitili i stabilizirali prihodi ‚uberiziranih’ radnika i […] konkretno pridonijelo rješavanju problema nesigurnosti njihova radnog mjesta”.

U skladu s Ugovorima, EU može poduzimati pravne mjere kako bi se europskim građanima omogućilo da lakše pokreću i obavljaju djelatnosti kao samozaposlene osobe. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. U ovoj fazi postupka Komisija nije analizirala meritum inicijative već samo njezinu pravnu dopuštenost.

>>>Građani pozivaju na redefiniranje Maastrichta, gradnju stanova za sve iz javnog fonda ‘bez deficita’

Inicijativa će se registrirati 1. travnja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun izjava potpore iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će je analizirati i reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti, pojašnjava se u priopćenju za tisak.