Politika

Komisija revidira pomoć Palestincima

Europska komisija je u ponedjeljak najavila hitnu reviziju pomoći Palestincima nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

“Komisija nedvosmisleno osuđuje terorističke napade koje je Hamas izveo protiv Izraela tijekom vikenda. Nakon ovih događaja, Komisija danas objavljuje da pokreće hitnu reviziju pomoći EU-a Palestini”, kaže se u priopćenju koje je u ponedjeljak navečer objavila Komisijina služba za odnose s javnošću.

>>>Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO

Komisija dodaje da je cilj te revizije osigurati da pomoć EU-a ne dođe neizravno do terorističke organizacije koja je napala Izrael.

Revizija

Komisija također navodi da će u svjetlu promijenjenih okolnosti na terenu, razmotriti je li potrebno prilagoditi njezine programe potpore palestinskom stanovništvu i palestinskim vlastima.

U priopćenju se na neki način demantira povjerenika za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyja koji je ranije na društvenoj mreži X objavio da je EU obustavlja sve isplate pomoći Palestincima.

>>>Gallant: borimo se protiv ljudskih životinja, naredio sam totalnu opsadu Gaze

“Budući da nije bilo predviđenih isplata, neće biti suspenzije plaćanja”, kaže se u priopćenju.

Varhelyi je ranije objavio da je Europska unija obustavila plaćanje razvojne pomoći palestinskim vlastima nakon napada Hamas na Izrael.

“Razmjeri terora i brutalnosti protiv Izraela i njegovog naroda predstavljaju prekretnicu”, napisao je Varhelyi na društvenoj mreži X.

“Kao najveći donator Palestinaca, Europska komisija preispituje svoj puni razvojni portfelj, vrijedan ukupno 691 milijun eura”, dodao je povjerenik.

“Sva plaćanja su odmah suspendirana i svi projekti se ponovno razmatraju”, rekao je povjerenik Varhelyi.

Nastavak humanitarne pomoći

Iako je Varhelyi spomenuo obustavu “svih plaćanja”, povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič je rekao da se to ne odnosi na humanitarnu pomoć.

“Dok najoštrije osuđujem teroristički napad Hamasa, imperativ je zaštititi civile i poštovati međunarodno humanitarno pravo. Humanitarna pomoć Palestincima u potrebi nastavit će se kolikogod bude potrebno”, objavio je Lenarčič na društvenoj mreži X.

U međuvremenu su stigle reakcije iz nekoliko zemalja članica. Belgija je objavila da će razvojna i humanitarna pomoć biti nastavljena i da obustava humanitarne pomoći ne bi pridonijela uspostavi mira.

>>>Amerikanci propituju, brinu zbog izostanka obavještajnih informacija o napadu na Izrael

I luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn je izjavio da njegova zemlja ne podržava suspenziju pomoći. “Pomoć je važna za mlade ljude, to nije novac za Hamas”.

O situaciji u Izraelu u utorak raspravljaju ministri vanjskih poslova država članica EU-a  na izvanrednom sastanku putem video-veze.

Pratite nas na Google vijestima