Politika

Komisija: spremni smo za beskompromisni brexit u ponoć 12. travnja

Britanski zastupnici u petak su treći put odbacili plan za brexit premijerke Therese May, koja kaže da sada treba smisliti alternativni plan koji gotovo sigurno uključuje sudjelovanje Velike Britanije na europskim izborima.

Odbijanje premijerkina dogovora s Bruxellesom, na dan kada je Britanija trebala izaći iz Unije, znači da je posve nejasno kako, kada i hoće li Velika Britanija uopće napustiti EU-a.

Na izvanrednoj sjednici u petak, zastupnici su s 344 glasa za i 286 odbacili Sporazum o izlasku na 558 stranica koji je May nakon dvije godine teških pregovora usuglasila s Unijom.

>>>60 godina Unije: od Schumanove deklaracije do prvog exita

To znači da je Britanija propustila rok koji joj je dao EU da odgodi brexit do 22. svibnja i napusti Uniju sa sporazumom. May sada ima rok do 12. travnja da zatraži dužu odgodu kako se ne bi dogodilo da Britanija toga dana izađe bez sporazuma.

May je rekla da sada treba smisliti “alternativni način kako dalje” koji “gotovo sigurno” uključuje sudjelovanje Velike Britanije na izborima za Europski parlament u svibnju.

Ishod glasovanja je “za duboko žaljenje”, rekla je. “Bojim se da dolazimo do granica ovoga procesa u parlamentu”, dodala je.

Bio je to treći neuspjeh premijerke, a novi udarac posve je ogolio njezinu strategiju.

Definicija ludosti je činiti istu stvar ponovno i ponovno i očekivati različiti rezultat.

ALBERT EINSTEIN

Treći neuspjeh

Bez većine u parlamentu za bilo koji scenarij brexita, nejasno je što će May učiniti. Moguće opcije su da od EU-a zatraži dulju odgodu, da  parlament isprovocira izbore ili da Britanija izađe iz bez sporazuma.

Premijerkin plan ove je godine dvaput uvjerljivo odbijen, no iako je uspjela pridobiti dosta pobunjenih konzervativaca, nisu ga poduprli tvrdi euroskeptici i sjevernoirska Demokratska unionistička stranka koja podupire njezinu manjinsku vladu.

>>>Farage nakon suverene pobjede odredio ‘deadline’ za brexit, zaprijetio općim izborima

Zastupnici koji su preuzeli kontrolu nad procesom, u ponedjeljak će pokušati donijeti neki alternativni plan koji bi mogao dobiti višestranačku potporu, nešto što se ne pamti u povijesti britanskog parlamentarizma.

Stižu novi rokovi

Pad premijerkina sporazuma znači da Britanija sada ima dva tjedna da 27 članica EU-a uvjeri kako ima alternativni plan izlaska iz krize ili će 12. travnja napustiti Uniju bez sporazuma o odnosima sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Brojnim euroskepticima to je najpoželjnija varijanta, no poslovna zajednica upozorava da bi to izazvalo teške posljedice ne samo za peto najveće gospodarstvo na svijetu, nego i ono susjedne Irske.

>>>Arhitekt brexita Farage novom strankom pomeo konkurenciju u izborima za EP

Ipak, bilo kakvo daljnje pomicanje roka znači ne samo da će Britanija morati sudjelovati na europskim izborima u svibnju, nego i novu višemjesečnu neizvjesnost.

U igri bi tada mogao biti novi referendum, iako brojni zastupnici jedini izlaz vide u prijevremenim izborima.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je summit čelnika zemalja članica EU-a za 10. travnja nakon što je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju.”U svjetlu odbijanja sporazuma o razdruživanju u Donjem domu, odlučio sam sazvati Europsko vijeće 10. travnja”, objavio je na Twitteru Tusk.

Europska komisija: izlazak 12. travnja bez sporazuma vjerojatni je scenarij

Izlazak Velike Britanije iz EU-a 12. travnja bez sporazuma vjerojatni je scenarij, objavila je u petak Europska komisija nakon što je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju.

“Scenarij izlaska bez sporazuma 12. travnja vjerojatni je scenarij. EU se za to priprema od prosinca 2017. i sada je potpuno spreman za taj scenarij 12. travnja u ponoć”, kaže se u priopćenju Europske komisije.

>>>‘Koji joj je kurac’ i druge sočne psovke europskih dužnosnika zaduženih za brexit: BBC Four

“Koristi iz sporazuma o razdruživanju, uključujući i tranzicijsko razdoblje, ni u kojem slučaju se ne mogu kopirati u scenarij bez sporazuma. Sektorski mini-sporazumi ne dolaze u obzir”, dodala je Komisija, izražavajući žaljenje  zbog odluke britanskog parlamenta.

Čelnici 27 zemalja članica prošli tjedan su na summitu odobrili odgodu izlaska Velike Britanije iz EU-a za 22. svibnja pod uvjetom da sporazum o razdruživanju bude potvrđen do danas, 29. ožujka, dana kada je prvotno planiran izlazak.

S obzirom da je sporazum odbijen, sada otpada 22. svibnja kao datum izlaska Velike Britanije i odgoda vrijedi do 12. travnja do kada Velika Britanija mora odlučiti što će dalje poduzeti u vezi s brexitom.

Može se odlučiti da 12. travnja iziđe bez sporazuma ili zatražiti dulju odgodu, ali u tom slučaju mora provesti izbore za Europski parlament.

Bilo kakvu novu odgodu mora jednoglasno odobriti 27 preostalih zemalja članica.