Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija traži kontrolu cijena, redukciju struje | VIDEO

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je najavila pregovore o kontroli cijena energenata na europskom tržištu i redukciji opskrbe električnom energijom u “najzahtjevnijim satima”.

Također je potvrdila da će izvršno tijelo unije predložiti regulaciju i ograničavanje cijena ruskog plina.

>>>Webom tutnja provokativni propagandi spot Gazproma: Zima će biti velika | VIDEO

“Mi ćemo predložiti ograničenje cijena ruskog plina… Mi moramo sasjeći ruske prihode koje Putin također koristi kako bi financirao ovaj strašan rat u Ukrajini,” rekla je von der Leyen.

>>>Pogledajte vizualizaciju divljanja cijena energije u Europi

Financial Times je pojedine detalje prijedloga i planova Komisije objavio nekoliko sati prije tiskovne konferencije.

200 eura za MWh

Prama uvidu, Komisija traži ograničenje cijena električne energije na 200 eura po megawat satu (MWh) za proizvođače neovisne o plinu, uključujući termoelektrane na fosilna goriva, sunčeve i vjetroelektrane.

Tražena razina značajno je manja od aktualne referentne cijene električne energije u Njemačkoj koja u posljednjim danima kotira na oko 450 eura za MWh.

>>>Najavljenim povećanjem cijena šokirani Škoti spalili račune za energiju | VIDEO

Henning Gloystein, direktor za energiju i klimu u Eurasia Group, u neposrednom je komentaru rekao da je cjenovni limit od 200 eura “dovoljno visok za postizanje namjere o smanjenju zimske potražnje (za ruskim energentima) u Europi, dok industriji i malim potrošačima daje barem neku garanciju da računi neće nastaviti s rastom”.

Potez bi proizvođačima obnovljive energije trebao ostaviti dovoljno profita za daljnje investicije, što je dugoročni cilj Bruxellesa koji želi dokinuti ovisnost o Rusiji, dok predvodi borbu protiv klimatskih promjena.

>>>Zima dolazi: Italija temperaturu u stanovima spušta na 19 ℃, u industriji 2 stupnja manje

Dokumenti otkrivaju da će zaradu kompanija iznad granice prikupljati vlade i proizvoljno koristiti za fiskalne potpore građanima i biznisima.

>>>SPAR gasi svjetla u Austriji | energetska kriza

Prijedlog predviđa obvezu štednje električne energije u satima najveće potražnje za 5%, mjera bi se trebala odnositi na sve članice kako bi se izbjeglo remećenje ili naprezanje opskrbne mreže.

Jedna od najavljenih mjera predviđa kompenzaciju industrijskim potrošačima uz garanciju da će im krizne uštede kasnije biti vraćene kroz povoljnije cijene energenata.

Gnjev, sprdnja, kritika

Grabancijaš neovisno ukazuje na apsurdnost najave o regulaciji cijena plina. Rusija je prošloga tjedna “na neodređeno” dokinula njegovu isporuku kroz Sjeverni tok 1, ključnu arteriju za snabdjevenije najsnažnijeg europskog gospodarstva, Njemačke.

>>>Vlasti se pribojavaju ‘zime gnjeva’ u Njemačkoj

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je ponovio da će Rusija opskrbu naftom i plinom uskratiti svakom tržištu koje pokuša ograničiti cijene što bi moglo izazvati zaziranje vlada koje još uvijek uvoze ruski plin.

>>>Rusija zaključila predigru, embargo na plin do ‘kolektivnog’ podizanja zapadnjačkih sankcija

Ministri energetike zemalja EU-a o prijedlozima će vijećati u petak na hitnom sastanku.

Kako možete posvjedočiti, poput velike većine recentnih objava Komisije, najava je na Twitteru dočekana s kritikom, gnjevom ili prezirom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Komisija traži kontrolu cijena, redukciju struje | VIDEO 07/09/2022 […]

  2. […] Ministri energetike Europske unije u međuvremenu u petak vijećaju o ograničavanju cijena plina uvezenog iz Rusije, no prve izjave otkrivaju neslogu oko prijedloga Europske komisije. […]

Comments are closed.