Politika

Komisija ukorila Rumunjsku, zaprijetila mehanizmom za zaštitu vladavine prava

Frans Timmermans; Foto: Jennifer Jacquemart

Europska komisija je u ponedjeljak potvrdila da je Rumunjskoj uputila pismo u kojem upozorava vlasti te zemlje da će pokrenuti okvir za zaštitu vladavine prava ako nastave s reformama koje ugrožavaju neovisnost pravosuđa.

“Ne bude li uskoro poboljšanja ili budu li donesene nove negativne mjere, Komisija će odmah pokrenut mehanizam za zaštitu vladavine prava”, izjavio je glasnogovornik Komisije Margitis Schinas, potvrdivši da je pismo upozorenja prošli petak rumunjskim vlastima uputio prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

>>>14 prioriteta za BiH: Komisija

Taj mehanizam uključuje dijalog između zemlje članice i Europske komisije unutar kojeg se pokušava riješiti zabrinutost u pogledu kršenja načela vladavine prava. Ako se u dijalogu ne postigne zadovoljavajuće rješenje, Komisija može predložiti aktiviranje članka 7, koji kao krajnju mjeru predviđa oduzimanje prava glasa u slučaju ustrajnog kršenja vladavine prava.

Okvir za zaštitu vladavine prava je mehanizam uveden u ožujku 2014. Sam Okvir ne podrazumijeva nikakve sankcije i ne daje Komisiji mogućnost da kazni vladu, uskrati financijska sredstva EU-a ili joj oduzme pravo glasa u EU.

“Ne bude li uskoro poboljšanja ili budu li donesene nove negativne mjere, Komisija će odmah pokrenut mehanizam za zaštitu vladavine prava”,

Margitis Schinas

Članak 7.

On je osmišljen tako da Komisiji i vladi omogućava razgovor i pregovore o rješenju i tek ako to ne dovede do rješenja, može se pokrenuti postupak za aktiviranje članka 7 Ugovora o EU, koji predviđa ukidanje prava glasa članici, što dosad nikad nije korišteno.

Situacija s vladavinom prava u Rumunjskoj, koja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a, već neko vrijeme zabrinjava Komisiju. Reforme pravosuđa koju poduzima rumunjska koalicijska vlada pod vodstvom socijalista ocjenjuju se u Bruxellesu kao ugrožavanje neovisnosti pravosuđa i slabljenje borbe protiv korupcije.

Timmermans u svom pismu kaže da neke od poduzetih reformi vode zapravo prema nekažnjivosti dužnosnika optuženih za korupciju.

“Problemi koje smo identificirali i preporuke koje smo uputili nisu uzete u obzir”, kaže se u Timmermansovu pismu.