Politika

Konaković: utihnuli su zapadnobalkanski protivnici proširenja Unije

Dino Konaković; Foto: Hina/YouTube

Nakon ruske agresije na Ukrajinu utihnuli su svi protivnici proširenja EU-a na zapadni Balkan, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Dino Konaković.

>>>Rezime gledišta o uzdizanju zapadnog Balkana | pristupni pregovori

“Utihnuli su svi protivnici proširenja i svi su ministri vanjskih poslova zagovarali proširenje EU-a i na prostor zapadnog Balkana”, rekao je Konaković, dodajući da je riječ o novom momentumu, koji je “nažalost potaknut situacijom u Ukrajini”.

Konaković je zajedno s ostalim ministrima vanjskih poslova zapadnog Balkana sudjelovao na neformalnoj raspravi tijekom radnog ručka sa šefovima diplomacija država članica EU-a.

Rekao je da su mnogi ministri država članica primijetili da su u BiH počeo odvijati pozitivan proces nakon formiranja vlade na državnoj i entitetskim razinama i da je preostalo još puno posla na ispunjavanju uvjeta koje je EU postavio za otvaranje pregovora.

Konaković je rekao da je jedan od prioriteta novih vlasti u BiH izborna i ograničena ustavna reforma kako bi se provele odluke Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH.

Suštinska reforma

Parlamentarne stranke u BiH u lipnju prošle godine su se obvezale na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom da će šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim razinama da će provesti izbornu reformu i ograničene reforme ustava unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama.

>>>Scholz komentirao geopolitičko oblikovanje i proširenje – budućnost Unije

“To je dio našeg koalicijskog sporazum i to je jedan od naših prioriteta. Iskreno zagovaram suštinsku reformu Ustava i izbornog zakonodavstva”, rekao je Konaković.

Dodao je da postoje presude međunarodnih sudova koje nisu provedene, pa tako Srbin iz Sarajeva ne može biti kandidat za člana predsjedništva, kao ni Bošnjak i Hrvat iz Republike Srpske, a isto to vrijedi i za one koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda. Rekao je da tu postoji skupina stranaka okupljena oko Hrvatskog narodnog sabora koja ima svoje zahtjeve.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Konaković: utihnuli su zapadnobalkanski protivnici proširenja Unije 23/05/2023 […]

Comment here