PolitikaPreporučeno

Konvoji slobode širom svijeta: ‘Jacinda znamo da si svoju dušu prodala vragu’

Vozačima kamiona pridružili su se i bajkeri; Foto: Stuff/YouTube

Stotine ljudi u utorak su prosvjedovale protiv obveze cijepljenja i nošenja maski u glavnom gradu Novog Zelanda zrcaleći povijesni i uistinu epohalni “Konvoj slobode” u Kanadi.

>>>Izvanredno stanje u Ottawi | covid endgame

Prosvjednici su velikom većinom odbacili distanciranje i maske dok su njihova vozila okružila zgradu Parlamenta u središtu Wellingtona gdje su se zastupnici sastali nakon ljetne stanke.

Premijerka Jacinda Ardern odlučila je izbjeći sučeljavanje s gomilom.

>>>Facebook cenzurirao stranicu za organizaciju američkog ‘Konvoja slobode’ | covid endgame

“Jacinda znamo da si svoju dušu prodala vragu,” pisalo je na jednom od kamiona čija se fotografija po objavi brzo proširila društvenim mrežama.

Pandemijski zamor

Novi Zeland je na pandemiju odgovorio izrazito krutim mjerama i za zapadne demokracije neubičajeno širokom obvezom cijepljenja koja zahvaća liječnike i drugo medicinsko osoblje, učitelje i profesore, policiju i vojsku. Vlasti su odredile i striktnu obvezu nošenju maski u trgovinama i za djecu u školama unatoč debelo utvrđenom znanstvenom konsenzusu da mlađi naraštaji koronavirus, uključujući inačice prije omikrona, pobjeđuju s božanskom lakoćom.

>>>Vlasti nude ‘oslobađanje’ docijepljene djece od samoizolacije | covid ćudoređe

Prirodno izolirana, otočna država u dosadašnjem tijeku pandemije bilježi izrazito malen broj umrlih od bolesti COVID-19, virusu je podleglo samo 53 osoba u populaciji od pet milijuna.

Nacija slovi i kao visokoprocijepljena, imunizaciju je zaključilo 77% Novozelanđana, no dolazak probojnim zarazama sklonog omikron soja koronavirusa mijenja epidemiološku sliku. Zdravstvene vlasti u posljednjim tjednima izvještavaju o oko 200 novih slučajeva dnevno, na bolničkom liječenju trenutačno boravi 14 pacijenata.

>>>Najprocjepljenija država Njemačke trpi najviše zaraza | omikron

Unatoč uspjehu, rastući broj građana ne skriva umor zbog epidemioloških mjera i ograničavanja sloboda.

Suzdržanost gradskih vlasti

abc News javlja da se policija u utorak suzdržala od uhićenja ili kažnjavanja prosvjednika. Organizatori su okupljene zamolili da prosvjed zaključe do 17 sati, prije večernjih gužvi.

Gradsko vijeće Wellingtona također je odoljelo porivu da građanima uskrati pravo na negodovanje. “Moramo uzeti u obzir sigurnost našeg osoblja i ne želimo ih dovesti u opasnost,” rečeno je.

>>>‘Građanska konjica’ protiv covid režima u Kanadi | VIDEO

Ardern je u govoru zastupnicima branila odgovor na ugrozu, ocijenivši da je ona sačuvala živote i gospodarstvo te rezultirala rekordno niskom stopom nezaposlenosti.

Građani pjevaju nacionalnu himnu ispred Parlamenta u Wellingtonu
Poziv na jalovo docjepljivanje

Premijerka je također inzistirala da daljnji tijek pandemije ovisi o docjepljivanju procijepljene populacije, što je gledište bez znanstvenog uporišta budući da je omikron soj evoluirao prema bijegu od aktualne linije cjepiva zbog čega su probojne zaraza posve uobičajene.

>>>Procijepljeni i docijepljeni Izrael svjetski prvak u sedmodnevnim zarazama | omikron

Primjerice, od početka godine samo je u Hrvatskoj zabilježeno 40,000 zaraza procijepljenih i/ili docijepljenih osoba. Proizvođači mRNK cjepiva dorađene su i protiv omikrona potencijalno učinkovitije proizvode najavili za ožujak.

>>>Izrael: četvrta doza aktualne linije mRNK cjepiva neučinkovita protiv omikrona

Grabancijaš čitatelj podsjeća da je omikron soj kroz evoluciju inicijalno zamijećenu u Južnoj Africi preuzeo genetički kod obične prehlade te da u poredbi s prijašnjim inačicama od značaja štedi pluća i preferira infekciju gornjih dišnih puteva.

>>>Omikron prokužio s pobunom suočenog, procijepljenog i docijepljenog Trudeaua

Poput svog kolege, kanadskog premjera Justina Trudeaua, Ardern u posljednjim tjednima trpi na trenutke žestoku kritiku i pogrdu na društvenim mrežama te zazire od pojavljivanja u javnosti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Konvoji slobode širom svijeta: ‘Jacinda znamo da si svoju dušu prodala vragu’ […]

Comments are closed.