PolitikaPreporučeno

Konzervativizam nije nazadnjaštvo ni nacionalizam: Ruža Tomašić

Ruža Tomašić
Ruža Tomašić; Foto: Genevieve Engel/EP

Konzervativizam nije nazadnjaštvo ni nacionalizam, istaknula je hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić na međunarodnoj konferenciji “Building a shared future” koja se u petak održava u Dubrovniku, te ustvrdila kako se sve više građana prihvaća konzervativizam jer u njemu prepoznaju domoljublje.

Na konferenciji sudjeluju brojni međunarodni akteri koji raspravljaju o ideji konzervativizma, suverenizma i patriotizma u suvremenoj političkoj misli, o budućnosti projekta Europske unije nakon Brexita te o drugim aktualnim temama kao što su pravne reforme na razini Europske unije i individualnih država članica, razvoj zdravstvenog turizma u svjetlu Hrvatske kao iznimno atraktivne turističke destinacije te razvoj neprofitnog sektora i volonterskih organizacija u EU.

>>>Syed Kamall o brexitu, rasizmu, štovanoj Ruži Tomašić, budućnosti EU i Britanije

Tomašić je istaknula kako je izlaganjima na konferenciji prikazano da je konzervativizam način života, a ne nazadnjaštvo i ocijenila kako se konzervativizam u građanima budi jer vide da nije riječ o nacizmu ili fašizmu, već o domoljublju.  Dodala kako je teško očuvati temeljne vrijednosti u vremenu globalizacije.

“Iz izlaganja smo saznali da su socijalisti Švedsku uništili, s bezrazložnim slobodnim davanjima kako bi kupovali glasove birača. Švedska za sve to više nema novaca. Potrebno je razmišljati racionalno, o svemu što ostavljamo budućim generacijama. Ako nas je narod birao, za taj narod moramo i raditi.”

Ruža Tomašić

„To je način očuvanja temeljnih vrijednosti, a to su za konzervativce bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Ako se toga držite, ne možete pogriješiti. Ne mrzite druge i ne želite ih mijenjati, a ne želite ni rat, ništa loše, već volite svoju državu. Želite da svi stanovnici države prihvate demokraciju, ali i odgovornost“, rekla je Tomašić.

>>>‘Bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje’: Hrvatski suverenisti predstavili listu za EP

„Ako voliš i poštuješ svoju državu, onda poštuješ i druge države i njihovo pravo da poštuju i vole svoju državu“, zaključila je Tomašić.

„Čim nekome kažete da ste konzervativac, odmah misle da ste nazadnjak ili nacionalist, što nije istina. Najbolje je reći da smo patrioti. To je po meni u redu. Ako ljudi dođu živjeti u vašu državu, ne možete od njih tražiti da budu nacionalisti jer nisu tu rođeni, ali mogu biti patrioti i biti ponosni na ovu državu te braniti njene interese“, objasnila je Tomašić.

>>>Konzervativci i reformisti jednoglasno imenovali Ružu Tomašić koordinatoricom Odbora za ribarstvo

Tomašić je, među ostalim, ocijenila kako u Hrvatskoj vlada pogrešno mišljenje o društvenoj situaciji u Švedskoj za koju se smatra da je “obećana zemlja”.

„Iz izlaganja smo saznali da su socijalisti Švedsku uništili, s bezrazložnim slobodnim davanjima kako bi kupovali glasove birača. Švedska za sve to više nema novaca. Potrebno je razmišljati racionalno, o svemu što ostavljamo budućim generacijama. Ako nas je narod birao, za taj narod moramo i raditi“, rekla je Tomašić.

>>>Preferencijalni pobjednici: 69.167 glasova za Ružu Tomašić, 68.056 za Mislava Kolakušića

Konferencija „Building a shared future“ (Izgradnja zajedničke budućnosti) održava se u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu i dopredsjednice Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruže Tomašić uz potporu zaklade „New Direction“.