PolitikaPreporučeno

Koprivnica: zatražena ostavka ravnateljice Doma za starije, Stožer pozvan da ‘prestane žmiriti’  

Ilustracija: Cassiopeia Arts

Zaraza koronavirusom u četvrtak je potvrđena za još pet osoba u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, gdje je sada ukupno zaraženo 28 osoba – 23 štićenika i pet zaposlenika.

Među petero novozaraženih je četvero štićenika i jedan zaposlenik.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) javno je zatražio smjenu ravnateljice Doma Vesne Križan (HDZ) i županijskog Stožera, istaknuvši da Podravina i Prigorje nisu zaslužili da se u njima “raspada socijalna država”.

>>>Koronavirus nastavlja harati domovima za starije u Splitu, umrlo dvoje ljudi

Pozvao je Nacionalni stožer civilne zaštite da prestane na to “žmiriti” te žurno reagira kao što je i u Splitu, nakon što se u zaraza proširila u tamošnjem Domu za starije u Vukovarskoj ulici, gdje je danas potvrđena sedma žrtva zaražena covidom-19.

Naime, nakon što je ravnatelj tog doma Ivan Škaričić otišao u izolaciju odakle obavlja svoje dužnosti i čeka nalaz inspekcije koja utvrđuje kako je virus ušao u dom, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban imenovao je magistricu medicinskog prava Helenu Bandalović za povjerenicu u tom domu.

>>>HUUGO zbog širenja zaraze u domovima kazneno prijavio župana Bobana, druge

Na ispomoć tamošnjim zdravstvenim djelatnicima upućene su nove medicinske sestre i liječnici, a županija financira rad doma u Vukovarskoj.

U koprivničkom Domu za starije i nemoćne jučer je potvrđena zaraza kod 13 štićenika i dvoje djelatnika, svi su odmah hospitalizirani te je samo dvoje od 13 štićenika imalo simptome koronavirusa.

>>>Koronavirus u domovima za starije

I Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je potvrdio kako je ta koprivnička ustanova trenutno najveće žarište zaraze u zemlji.

“Trenutno nitko iz Doma ne može izići niti u njega ući, a osoblje je raspoređeno u dva tima”, rekla je ravnateljica Doma Vesna Križan.