Biznis i ekonomijaPreporučeno

Korekcije, izvanredne procjene kreditnih rejtinga Rusije i Ukrajine

Detalj s novčanice od 500 rubalja; Foto: betexion/Pixabay

Ruska invazija na Ukrajinu u petak je rezultirala žurnim revizijama i ponovnim vrednovanjem kreditnih rejtinga zaraćenih strana.

Od vodećih agencija prvi je reagirao S&P koji je ruski kreditni rejting “bacio u smeće”, Moody’s je izvijestio da su procjene u tijeku, dok je Fitch umanjio kotaciju Ukrajine nakon što je Bloomberg prenio očekivanja analitičara kako su izgledi da će Kijev propustiti plaćanje kreditnih obveza, odnosno bankrotirati, na 90%.

Revizije u realnom vremenu

S&P je dugoročni kreditni rejting Rusije u stranoj valuti umanjio s “BB+” na “BBB-” i najavio daljnje revizije i korekcije nakon što detaljnije procjeni makroekonomske posljedice širokih sankcija koje Zapad primjenjuje u realnom vremenu.

>>>Ruska ‘obrambena banka’ PSB kupila veliku količinu zlata

“Naše je gledište da bi do sada najavljene sankcije mogle imati značajne negativne implikacije na sposobnost ruskog bankarskog sektora da djeluje kao financijski posrednik za međunarodnu trgovinu,” rekli su iz agencije koja je revidirala i kreditni rejting ukrajine, s “B” na “B-“.

>>>‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto

Rusija trenutačno uživa “investicijski” Baa3 rejting Moody’sa koji odgovara BBB- ocjeni Fitcha. Putin je u posljednjim godinama, kako se pokazalo duboko strateški, smanjio razinu državnog duga na na Zapadu nezamislivih 20% bruto domaćeg proizvoda. Financijski sustav je oslobođen utjecaja dolara, dok su rezerve u stranima valutama, velikom većinom oslonjene na euro, segnule do 650 milijardi dolara.

“Odluka da se ocjene stave na reviziju radi njihova smanjenja odražava negativne kreditne implikacije na kreditni profil Rusije zbog dodatnih i strožih sankcija koje su nametnute,” piše u priopćenju Moody’sa.

Procjene kreditnih rejtinga suverena u pravilu traju mjesecima, no izgledno je da će u aktualnim okolnostima biti žurne.

>>>Nesputan gnjev i izravna prijetnja Zapadu – Putinova deklaracija rata | VIDEO

Moody’s je najavio procjenu brojnih faktora, uključujući razmjere vojnog sukoba i potencijal zapadnjačkih sankcija koje su za sada umjerene i odmjerene te ciljaju na ruski financijski sustav, vojno-industrijski kompleks, ruskog predsjednika Vladimira Putina i užu mu svitu.

Europska komisija u petak je predstavila ciljane sankcije ruskog financijskog, energetskog i prometnog sektora, proglasila zabranu izvoza rezervnih dijelova za zrakoplove, uskraćivanje pristupa važnoj tehnologiji i ograničenja u viznoj politici.

“Škart”

Fitch je kreditni rejting Ukrajine korigirao bez zadrške, te ga sasjekao za tri stupnja, s “B” na “CCC” – iliti škart.

>>>EU žali, uvodi stroge sankcije ‘zabludjelom autokratu’ Putinu | rat u Ukrajini

“Postoje veliki izgledi produljenog razdoblja političke nestabilnosti, promjena režima vjerojatni je cilj predsjednika Putina koji će stvoriti povećanu nesigurnost u politici i potencijalno također umanjiti spremnost Ukrajine na otplatu duga,” napisali su obrazloženju stratezi.

>>>‘Teror, ovisnost, agresija…’ u raspravi EP-a o uvođenju gospodarskih sankcija Rusiji

Rusija je sličan scenarij već iskusila početkom 2015. godine nakon anketiranja Krima. Procjene analitičara daleko su od suglasja, no činjenica je da Kremlj novu rundu sankcija prima iz čvršćih fortifikacija i dubljih rovova.

via Reuters

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Korekcije, izvanredne procjene kreditnih rejtinga Rusije i Ukrajine 26/02/2022 […]

  2. […] >>>Korekcije, izvanredne procjene kreditnih rejtinga Rusije i Ukrajine […]

Comments are closed.