Biznis i ekonomija

Korona-kriza prilika za postizanje poljoprivredne neovisnosti: Hrvatski suverenisti

Hrvatski suverenisti predložili su u utorak mjere za spas poljoprivredne proizvodnje i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj poručivši kako kriza zbog koronavirusa može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu.

„Ako se uskoro ne promjeni sadašnja politika Vlade, poljoprivreda će biti na putu sigurne propasti. Proizvodi malih i srednjih OPG-ova propast će ako ih neće moći prodati na tržnicama, pa vlasnici neće imati sredstava za početak nove proizvodnje. Jednako je upitna proizvodnja kod velikih proizvođača”, upozoravaju Hrvatski suverenisti.

>>>Udruga Život traži hitno otvaranje tržnica, izravnu novčanu pomoć, javne radnike i još 8 mjera

Predlažu zato otvaranje tržnica za prodaju hrvatskih proizvoda uz poštivanje preporuka Stožera civilne zaštite, te da se propisima zaštiti određeni dio domaće proizvodnje.

Tvrde da hitno treba utvrditi godišnje potrebe Hrvatske za poljoprivrednim proizvodima, utvrditi koliko od tih potreba Hrvatska samostalno godišnje proizvede a koliko uveze, te odrediti nositelje poljoprivredne proizvodnje po županijama.

Traže i da se zakonski utvrdi okvir po kojem će trgovački lanci najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda nabavljati od domaćih proizvođača.

>>>Javni poziv malim proizvođačima za otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda kroz Konzum

Zahtijevaju  također da se uredi stanje sa zapuštenim državnim zemljištem odnosno da se  to zemljište da na obradu privatnim poljoprivrednicima uz cjelovitu isplatu potpora, lakše korištenje EU fondova, niže kamate, uvođenje poreza na neobrađeno zemljište te strože kontroliranje kvalitete uvoznih proizvoda.

>>>Vrgorac aktivirao digitalnu tržnicu poljoprivrednih proizvoda: kupujdomace.hr

Hrvatski suverenisti ističu kako je samodostatnost u proizvodnji hrane oznaka suverenosti neke države, a da su dosadašnje hrvatske vlade učinile Hrvatsku nesuverenom odnosno ovisnom o uvozničkom prehrambenom lobiju.

>>>‘Određeni zastoji u protoku robe’, strateške zalihe dovoljne za 30 dana

Kriza koronavirusa potakla ih je i na pitanje što će se dogoditi u slučaju onemogućavanja uvoza hrane u Hrvatsku, te jesu li naše robne zalihe dostatne. “Ova kriza u svakom slučaju može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu”, poručuju Hrvatski suverenisti.