Politika

Korumpirani Strache odustao od mandata u EP-u

Bivši austrijski vođa krajnje desnice Heinz-Christian Strache, koji je odstupio zbog skandala s videosnimkom, rekao je u ponedjeljak da neće ići u Europski parlament i time odustao od poteza koji je mogao dodatno naštetiti Slobodarskoj stranci.

Strache je odstupio s mjesta vicekancelara i čelnika Slobodarske stranke (FPO) 18. svibnja, dan nakon što su njemački mediji objavili tajno snimljenu snimku iz 2017. na kojoj se Strache sastao sa ženom koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha.

Snimka prikazuje Strachea kako nudi ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja, iako on tvrdi da nije učinio ništa ilegalno. Antikorupcijski tužitelji istražuju Strachea i zbog sumnje u zloupotrebu moći.

>>>‘Hrvatska je sranje’, rekao je Strache koji se danas sa suzama u očima ‘utopio u korupciji’

Iako je Strache bio 42. na listi stranke koja je osigurala tri mjesta na izborima za Europski parlament u svibnju, osvojio je dovoljno preferencijalnih glasova – gotovo 45.000, visoko iznad praga od 5 posto i osigurao si jedno mjesto u EP-u.

Stracheu je pripalo mjesto u Europskom parlamentu zahvaljujući austrijskom sustavu glasanja po kojemu birači mogu zaokružiti listu stranke i dati preferencijalni glas jednom kandidatu na toj listi. S dovoljno osvojenih preferencijalnih glasova, kandidat može skočiti na vrh liste i promijeniti poredak.

“Odlučio sam da neću prihvatiti mandat u EP-u”, rekao je austrijski desničar i dodao da neće biti aktivan u politici sve dok se ne otkrije podrijetlo snimke.

“Ova odluka nije rezultat političke kalkulacije ili ikakvog dogovora”, poručio je Strache pozivajući se na činjenicu da je njegova krajnje desna Slobodarska stranka u petak izabrala njegovu suprugu Philippu za kandidatkinju na parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati 29. rujna.

>>>Iza ministra čiju ostavku traži Kurz sporazum FPÖ-a s Jedinstvenom Rusijom

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz je dan nakon Stracheove ostavke raspustio koaliciju.

Pokušao je ostati na čelu manjinske vlade, ali mu parlament nije izglasao povjerenje objasnivši da i Kurz treba preuzeti dio odgovornosti zbog posljedica skandala.