Biznis i ekonomijaPreporučeno

Krah Wall Streeta

Ilustracija: Gerd Altmann

Na Wall Streetu je u ponedjeljak na 15 minuta prekinuto trgovanje nakon što je referentni S&P 500 indeks pao za oko 7% odmah nakon “udara zvona”.

Paklen je i početak tjedna za Dow Jones koji je nakon otvaranja burzi pao za više od 2,000 postotnih bodova, što je, kako navodi Reuters, najveći dnevni pad u njegovoj povijesti.

>>>Italija ograničila kretanje 16 milijuna ljudi: COVID-19

Vodeći faktor iza eratičnih kretanja su strah i panika zbog širenja novog koronavirusa Europom, posebice Italijom, trećim europskim gospodarstvom suočenim s istinskom egzistencijalnom krizom.

Operateri na američkom tržištu dionicama nakon financijske krize iz 2008.-2009. godine automatski prekidaju trgovinu na 15 minuta ukoliko vrijednost indeksa padne za više od 5%.

Investitori su osupnuti i “dampingom” cijena nafte na koje se odlučila Saudijska Arabija nakon što je Rusija u petak odbila smanjiti proizvodnju.

“Sad ćete imati bol proizvođača nafte i pad investicija, i nećete vidjeti povećanje osobne potrošnje jer ljudima nije ugodno zbog briga oko koronavirusa,” komentirao je Simon MacAdam, globalni ekonomist Capital Economicsa, za Reuters.

“Suočavanje sa stvarnošću”

Bas van Geffen, kvantitativni analitičar Rabobanka u Amsterdamu, kaže da aktualna situacija investitore tjera na “suočavanje sa stvarnošću”.

>>>Goldman Sachs prognozira pad cijena nafte na 30 dolara po barelu

“Naša su temeljna očekivanja blaga recesija i ovo (koronavirus i krah cijena nafte) je suočavanje sa stvarnošću koje investitorima dozvoljava da ponovno procijene situaciju.”

Vrijednost dionica vodećih naftnih kompanija u ponedjeljak je u prosjeku pala za 10 posto.