Politika

Kraj ere Angele Merkel, turneja von der Leyen zapadnim Balkanom | EU brifing

Ursula von der Leyen; Foto: Etienne Ansotte/EC

Ovaj tjedan najveća pozornost bit će usmjerena prema Njemačkoj, gdje će nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora početi složeni pregovori o sklapanju parlamentarne većine i izboru nove vlade koja će upravljati najvećim gospodarstvom u Europe i presudno utjecati na buduću orijentaciju EU-a.

Nakon nedjeljnih izbora približava se kraj ere njemačke kancelarke Angele Merkel, koja će još neko vrijeme ostati na tom položaju budući da je sigurno da će pregovori o novoj koaliciji dugo trajati.

>>>CDU najlošiji u poraću: ‘SPD se vratio. Tamo smo gdje pripadamo’ | izbori u Njemačkoj 2021.

Rezultati nedjeljnih izbora neće odmah dati odgovor tko će naslijediti najdugovječniju kancelarku. Prema posljednjim anketama, nakon ovih izbora za sklapanje većine neće biti dovoljna dvostranačka koalicija kao do sada i u igru će se uključiti još jedna stranka. Nije isključeno ni da čelnik stranke koja dobije najviše glasova ne bude kancelar i da bi druga po snazi stranka mogla imati prigodu sastaviti većinu.

Turneja izvršne predsjednice

Sljedeći tjedan predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odlazi na turneju po šest zemalja zapadnog Balkana.

Turneju započinje u utorak  posjetom Albaniji, zatim isti dan odlazi u Sjevernu Makedoniju. U srijedu će u istom danu posjetiti Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, a u četvrtak Bosnu i Hercegovinu.

>>>Zovko: 14,2 milijarde eura uvjetovane pomoći osigurava europsku perspektivu zapadnog Balkana

U četvrtak bi trebala  svečano otvoriti most Svilaj, kojim će se povezati autocesta na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Von der Leyen je prošli tjedan u svom govoru o stanju Unije najavila da će do kraja ovoga mjeseca posjetiti zemlje zapadnog Balkana kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja.

>>>Janša: ako se ne bude širila EU, širit će se netko drugi

“Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svima mladima koji vjeruju u budućnost Europe”, izjavila je von der Leyen u svom govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Komisija će u srijedu na redovitoj tjednoj sjednici usvojiti akcijski plan za borbu protiv krijumčarena migranata te objaviti izvješće o migracijama i azilu.

>>>EU odbacio ideju o ‘Velikoj Hrvatskoj’, ponovnom iscrtavanju granica na zapadnom Balkanu

U utorak i srijedu u Bruxellesu se održava sastanak Vijeća za konkurentnost.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.