Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kraj neoliberalizma i preporod Prosvjetiteljstva nužni za opstanak civilizacije: Stiglitz

“Vjerodostojnost neoliberalnog ufanja da su nesputana tržišta najsigurniji put ka zajedničkom prosperitetu ovih je dana na aparatima za održavanje života. A tako i treba biti. Istodobni gubitak povjerenja u neoliberalizam i demokraciju nije slučajnost niti puka korelacija. Neoliberalizam demokraciju potkopava već 40 godina,” piše Nobelom nagrađeni ekonomist Joseph Stiglitz u friškoj kolumni za Project Syndicate u kojoj snažno osuđuje neoliberalne dogme i doktrine.

U kratkoj anamnezi ovih dana više nego manje očitog propadanja, Stiglitz podsjeća da je “oblik globalizacije propisan neoliberalizmom pojedince i čitava društva ostavio bez kontrole nad važnim dijelovima njihove sudbine,” što potkrepljuje knjigom Danija Rodrika “Straight Talk on Trade: Ideas for a Sane World Economy” i recentnim dodacima u svom opusu: “Globalization and Its Discontents Revisited” i “People, Power, and Profits”.

“Elite su tvrdile da se njihovo obećanje temelji na znanstvenim ekonomskim modelima i ‘dokazanim istraživanjima.’ No, nakon 40 godina su stigle brojke: rast je usporio dok su plodovi tog rasta u enormnim količinama otišli nekolicini na vrhu. Dok su plaće stagnirale a burze rasle, dohodak i bogatstvo su otišli prema vrhu, umjesto da prokapaju prema dnu.”

Joseph Stiglitz

>>>Stiglitz: ljudi ne bi trebali služiti ekonomiji, ekonomija bi trebala služiti ljude

Ekonomist podsjeća da su učinci liberalizacije tržišta kapitala bili osobito neuobičajeni.

“Ako je vodeći predsjednički kandidat u tržištima u razvoju izgubio naklonost Wall Streeta, banke bi svoj novac povukle iz zemlje. Birači bi se tada suočili s ozbiljnim izborom: predajom Wall Streetu ili suočavanjem s oštrom financijskom krizom. Bilo je to kao da Wall Street ima više političke moći od nacionalnih građana.

>>>Na njemačkom tržištu rada sve po starom, podzaposlen ili prekarno zaposlen svaki 5 radnik

Građanima je čak i u razvijenim zemljama rečeno: ‘vi ne možete slijediti politiku koju želite’ – bila riječ o socijalnoj zaštiti, pristojnim plaćama, progresivnom oporezivanju ili dobro reguliranom financijskom sustavu – ‘jer će zemlja izgubiti na konkurentnosti, nestat će poslovi i vi ćete patiti,” evocira Stiglitz svima dobro znanu, neki bi rekli izdajničku i prokletu mantru.

On sjećanju priziva obećanja elite u bogatim i siromašnim zemljama da će neoliberalne politike dovesti do bržeg ekonomskog rasta, da će pogodnosti procuriti (trickle down) nadolje kako bi svakom, uključujući najsiromašnijima, bilo bolje. No, da bi se stiglo na odredište radnici moraju prihvatiti niže plaće, a građani rezove važnih socijalnih programa.

>>>Argentina na predsjedničkim izborima odbacila Macrijev neoliberalizam

“Elite su tvrdile da se njihovo obećanje temelji na znanstvenim ekonomskim modelima i ‘dokazanim istraživanjima.’ No, nakon 40 godina su stigle brojke: rast je usporio dok su plodovi tog rasta u enormnim količinama otišli nekolicini na vrhu. Dok su plaće stagnirale a burze rasle, dohodak i bogatstvo su otišli prema vrhu, umjesto da prokapaju prema dnu.

Kako je uopće moguće da ograničavanje plaća – u svrhu postizanja ili zadržavanja konkurentnosti – i smanjenje vladinih programa vode prema višim životnim standardima? Obični građani osjećali su se kao da im je uvaljen račun. Oni su se s pravom osjećali prevarenima,” piše Stiglitz za kojeg je naša aktualna zbilja direktna posljedica “velike neoliberalne prijevare” i “korumpiranog političkog sustava koji ju je omogućio”.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

Laureat s neskrivenom dozom gorčine do kraja kolumne piše o moralnoj, intelektualnoj i logičkoj neodrživosti neoliberalnih dogmi i ideja, podcrtavajući njihovu netoleranciju prema neslaganju i udaljenost od ‘otvorenog i slobodnog društva’ koje naizgled zagovaraju. Tu je i podsjetnik na Globalnu recesiju, koja je danas općeprihvaćeno čedo neoliberalne deregulacije, ‘homo homini lupus’ konkurentnosti, pohlepe i idiotizma.

“Ako nas financijska kriza iz 2008. godine nije uspjela uvjeriti da nesputana tržišta ne funkcioniraju, tada će to zasigurno učiniti klimatska kriza: neoliberalizam će doslovce dovesti do kraja naše civilizacije,” upozorava ekonomist, naizgled uvjeren kako će demagozi koji žele da okrenemo leđa znanosti samo pogoršati stvari.

“Jedini put naprijed, jedini put za spas našeg planeta i naše civilizacije je povijesni preporod. Mi moramo revitalizirati Prosvjetiteljstvo i ponovno se obvezati njegovim vrijednostima slobode, poštovanja znanja i demokracije,” zaključuje Stiglitz.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima