PolitikaPreporučeno

Kraj pandemije u Južnoj Africi

Južna Afrika čiji su znanstvenici i liječnici prvi identificirali i prepoznali dobrohotnost omikron soja u poredbi s prijašnjim dominantnim inačicama koronavirusa više neće tražiti samoizolaciju novozaraženih osoba bez simptoma, dok se ista za simptomatsku manifestaciju bolesti skraćuje s deset na sedam dana.

>>>Omikron preuzeo genetički kod obične prehlade | istraživanje

Vlada je odluku donijela nakon posebnog vijećanja na kojem je zaključeno da je zemlja prebrodila četvrti val pandemije.

“Rasuđivanje o ovim izmjenama temelji se na udjelu ljudi s imunitetom na COVID-19 koji je znatno porastao, premašivši 60-80% u nekoliko sero-istraživanja. Informacije prikupljene kroz sustav Ministarstva zdravstva izvještavaju da je Južna Afrika izašla iz četvrtog vala na nacionalnoj razini,” priopćeno je nakon vijećanja.

>>>Finska s 1. veljače započinje izlazak iz covid režima

Vlada je revidirala smjernice za obrazovni sustav i donijela odluku o povratku učenika u primarne, sekundarne i specijalne škole. Dokinuta je odredba o socijalnom distanciraju učenika i učenica.

Odluke i zaključci, koji efektivno označavaju kraj pandemije u Južnoj Africi, mogu ohrabriti mnoge kojima su dozlogrdila virusom ili lošom politikom uvjetovana ograničenja i uskraćivanja sloboda, direktne i indirektne prisile ili covid profiterstvo.

>>>UK ukida obvezu cijepljenja za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi | The Telegraph

Južna Afrika je novi soj identificirala sredinom studenoga 2021. godine, što znači da je svjetlo na kraju tunela sve bliže i za ostale, omikronom okužene i, u smislu prirodnog imuniteta, osnažene dijelove svijeta.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Reuters