Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kraj partyja u Zaljevu: S&P Global/MMF

Kad makneš naftu ostaju samo pijesak i pustinja; Foto: Simon Matzinger

Dosljedan pad cijena nafte do granice od 40 dolara po barelu kreditni rejting nacija u Perzijskom zaljevu gura na korak do smeća, procijenio je u nedjelju S&P Global.

Izvješće agencije temeljeno na “hipotetskom stres-testu” u kojem cijene padaju ispod 40 dolara do 2040. godine kreditni rejting zaljevskih država smanjuje za dva razreda – s BBB+ na BBB-.

“Kako će cijene nafte nastaviti padati, tako će se osjetno smanjivati koncentrirane zaljevske ekonomije, podcrtavajući naslijeđeni rizik robne ovisnosti.”

S&P Global

>>>SAD do grla u nafti

Scenarij ističe da “Zaljevski suvereni” – članice Vijeće za suradnju arapskih zemalja i Irak – ugljikovodicima u prosjeku pune 81% državnog proračuna te prognozira da će poriv i potraga za diversifikacijom biti bezvoljni i postupni.

Dokument procjenjuje da bi dulja razdoblja niskih cijena fiskalne pozicije najvećih zaljevskih izvoznika narušile već 2027. kad bi se mogle odigrati prve korekcije na BBB s BBB+. Rejting bi se dodatno smanjio s približavanjem 2040. ‘BBB-‘ je zadnji investicijski razred ispod kojeg se nalazi teritorij označen kao “neinvesticijski” ili “smeće” što utječe na pojedine velike mirovinske fondove i upravitelje imovinom čiji mandati brane ulaganja u “junk” obveznice.

S&P je naveo da bi drugu rundu smanjenja rejtinga izazvali slabiji makroekonomski temelji i pad BDP-a po stanovniku. “Kako će cijene nafte nastaviti padati, tako će se osjetno smanjivati koncentrirane zaljevske ekonomije, podcrtavajući naslijeđeni rizik robne ovisnosti.”

>>>U ‘velikom strateškom izazovu’ za plinsku industriju EIB fosilna goriva izbacio iz portfelja

Isprepadane epidemijom novog koronavirusa, cijene nafte su prošli tjedan pale do granice od 53 dolara po barelu i u posljednje vrijeme drže prosjek od 60 dolara, gotovo dvostruko manje nego u 2014. godini, navodi Reuters.

Međunarodni monetarni fond je u odvojenom izvješću objavljenom 6. veljače prognozirao da bi “neke od najbogatijih zemalja svijeta iz Arapskog zaljeva” mogle osiromašiti u 15 godina.