FunPreporučeno

Kraj puta za VW ‘bubu’

Volkswagen prekida proizvodnju posljednje serije modela “buba” u svojoj tvornici u meksičkom gradu Puebla i tako završava put vozila započet ususret Drugom svjetskom ratu u 1938. godini.

Originalni dizajn bube, okrugla silueta s četiri do pet mjesta, okomiti vjetrobran i straga postavljen motor patvoreno je djelo austrijskog inženjera Ferdinanda Porschea kojeg je njemački diktator Adolf Hitler unajmio za ostvarenje sna o “narodnom autu” po uzoru na povijesni uspjeh Fordova Modela T u Americi. Pojedine značajke automobila popaljene su od Tatre T97, češkog proizvoda iz 1937., a uočljiva je i inspiracija skicama mađarskog inženjera Bela Barenyija objavljenima 1934. godine, piše Associated Press.

Jedinstvena, buba je vidjela najcrnje dane Njemačke i bila neostvaren projekt nacističkog prestiža, ona je postala simbol poslijeratne renesanse, napretka srednje klase.

Masovnu proizvodnju KdF-Wagena, čiji je naziv temeljen na akronimu Nacističke radne organizacije koja je trebala bit zadužena za njegovu prodaju (više u zabavnom videu), u startu je osujetio Drugi svjetski rat. Umjesto narodnog tutača novoizgrađena tvornica u blizini Hanovera počela je s proizvodnjom vojnih vozila u kojoj su sudjelovali prisilni, ili radije porobljeni radnici iz svih dijelova Europe.

Tvornicu su civilnoj namjeni vratile britanske okupacijske vlasti i ona je njemačkoj vladi predana 1949. godine. Do 1955. s proizvodne linije u današnjem Wolfsburgu skotrljalo se milijun “buba” službenog naziva “Tip 1”. Proizvodnja je potrajala do 1978. kad su je preuzeli novi modeli poput Golfa.

>>>VIDEO: Rimac C_Two prvi full električni hiperauto u Forza Horizonu 4

Volkswagen je bubu reanimirao u 1998. kroz osvježeni retro-dizajn i pod upravom izvršnog direktora Ferdinanda Piecha, unuka Ferdinanda Porschea. Izgled je posljednji put dorađen 2012. godine, a zadnji od 5,961 primjeraka 10. srpnja ide u muzej nakon ceremonijalnog kraja proizvodnje u Pueblu.