PolitikaPreporučeno

Krajnja Ljevica ‘ispunjava obećanja’, traži ulogu u koaliciji SPD-a i Zelenih | izbori u Njemačkoj

Dietmar Bartsch; Foto: Die Linke

Njemačka krajnja Ljevica (Linke) u ponedjeljak se ponudila kao treći konstituent buduće vladajuće koalicije dok posljednje ankete sugeriraju pobjedu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na izborima koji će se održati 26. rujna.

Iz stranke su argumentirali da izgledna koalicija SPD-a i Zelenih s njima ima najveće šanse za primjenu gospodarskih i društvenih politika.

U ponedjeljak objavljena anketa INSA-e koju je naručio visokotiražni dnevnik Bild pokazuje da su socijalisti prednost pred konzervativcima povećali za još jedan postotni bod, pa sada uživaju podršku 26% ispitanika. Kršćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU) s 20.5% podrške nastavljaju kotirati najlošije u povijesti istraživanja. Zeleni su na 15.5%, poduzetništvu skloni Slobodni demokrati (FDP) na 12.5% a Ljevica na 6.5%.

Olaf Scholz, nadmoćni preferencijalni pobjednik u hipotetskoj utrci za kancelara, u nedjelju je izrazio spremnost za koaliciju sa Zelenima, no ankete sugeriraju da će za stabilnu vlast trebati i treća stranka.

Izgledne su kombinacije SPD-a/Zelenih i FDP-a povijesno sklonog desnici, ili s Linke, slijednice Komunističke partije koja je Istočnom Njemačkom vladala četiri desetljeća.

Reuters navodi da bi suradnja s komunistima bila neugodna za SPD/Zelene.

Scholz se u posljednjim danima distancirao od Linke, ocijenivši da stranka ne može sudjelovati u vlasti zbog zahtjeva za izlazak iz NATO saveza i izostanka deklaracije o solidnom vođenju javnih financija.

Linke je u ponedjeljak SPD-u i Zelenima ponudio podršku za ispunjenje predizbornih obećanja poput povećanja minimalne plaće, poreza na najbogatije i ubrzane tranzicije prema obnovljivoj energiji.

Kad bi se SPD i Zeleni nagnuli udesno i udružili s FDP-om to bi bila “izborna prijevara”, rekao je Bartsch. “Oni više ne bi mogli ispuniti svoje zavjete biračima”.

“Spremni smo preuzeti odgovornost u vladi.”

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] (krajnje lijeve) stranke Linke (Ljevica) sa SPD-om i Zelenima, ili je barem ne isključuje, (više)” rekla je Merkel zastupnicima u Bundestagu prema citatu […]

  2. […] je u međuvremenu odbacio koaliciju sa slijednicom komunističke partije, strankom Linke i izrazio sklonost koaliciji sa […]

Comments are closed.