PolitikaPreporučeno

Kramp-Karrenbauer potvrdila američke prijetnje iza europskog pritiska na Iran

Sjedinjene Države zaprijetile su da će uvesti carinu na uvoz europskih automobila ne bi li nagnale Europljane da pokrenu postupak protiv Irana zbog narušavanja nuklearnog ugovora, rekla je u četvrtak njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

“Ta prijetnja postoji”, potvrdila je ministrica Kramp-Karrenbauer na tiskovnoj konferenciji u Londonu.

>>>Njemački dužnosnik: Europa se mora pripremiti za sankcije, otvoreni trgovinski rat sa SAD-om

Izjavu je dala odgovarajući na pitanje o napisu objavljenom u dnevniku Washington Postu u srijedu.  U tom tekstu se navodi  da je “Trump potajno zaprijetio (Parizu, Berlinu i Londonu) uvođenjem 25-postotne carine na europske automobile” ne budu li pokrenuli mehanizam za rješavanje sporova (MRD) u okviru međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu.

Pariz, London i Berlin su “prodali ostatke (ugovora) kako bi umakli novim Trumpovim carinama,”

Mohammad Javad Zarif

>>>SAD pozvao EU da se pridruži diplomatskoj izolaciji i izađe iz ‘nuklearnog sporazuma’ s Iranom

Nuklearni ugovor potpisali su u Beču 2015. Islamska Republika i skupina 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka), a prijeti mu krah pošto se Trump jednostrano povukao iz njega 2018. te zatim obnovio gospodarske sankcije Teheranu koje Washington od tada neprestano pooštrava.

Odgovarajući na američko istupanje iz ugovora, Teheran od svibnja smanjuje dobar dio svojih glavnih obveza iz tog ugovora kojima su bile drastično ograničene njegove nuklearne aktivnosti.

Tri europske zemlje, sudionice Bečkog ugovora, objavile su u utorak da su pokrenule MRD želeći prisiliti Teheran da se vrati cjelovitoj provedbi teksta.

>>>Iran o europskom popuštanju Trumpu: To neće upaliti prijatelji. Samo ćete mu povećati apetit.

Pariz, London i Berlin su “prodali ostatke (ugovora) kako bi umakli novim Trumpovim carinama”, napisao je u četvrtak na Twitteru iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.