Politika

Kremlj: ne treba podcjenjivati razinu napetosti koju je izazvao SAD | Tajvanska kriza

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi; Foto: Adam Schultz/White House

Kremlj je u srijedu svijet upozorio da “ne treba podcjenjivati” razinu napetosti koju je svojim posjetom Tajvanu provocirala predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi.

>>>Zbog Tajvana ljutita Kina Litvu odsjekla s tržišta, EU pokrenuo tužbu

Glasnogovornik ruske države Dmitrij Peskov novinarima je rekao da nerado koristi riječ “provokacija”, ali da ona prigodno opisuje postupak SAD-a.

Dodao je da su ruske i kineske državne vlasti u kontekstu zbivanja dogovorile nove izravne razgovore između predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Xi Jinping.

Pelosi, treća u sukcesiji prava na predsjedanje SAD-om, najviša je američka dužnosnica u posjetu Tajvanu u posljednjih 25 godina.

>>>USS Ronald Reagan i USS Tripoli, pojačana budnost i sprema u blizini Tajvana

Njezin je dolazak u utorak izazvao veliki gnjev kineskih dužnosnika i građana te okinuo promjene scenarija velikih kineskh vojnih vježbi u Tajvanskom tjesnacu, zrcaleći scenarij koji je prethodio ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] Kremlj: ne treba podcjenjivati razinu napetosti koju je izazvao SAD | Tajvanska … 03/08/2022 […]

  2. […] “prezauzeti okruživanjem Tajvana”, odnosno vojnim vježbama koje je provocirao recentni posjet Taipeiu predsjednice Donjeg doma američkog parlamenta Nancy Pelosi, treće osobe u sukcesiji prava na […]

Comment here