PolitikaPreporučeno

Kremlj osudio pošiljku glavnih borbenih tenkova; Pundit: ‘Britanija je de-facto ušla u rat’

Challenger 2; Foto: Military Update/YouTube

Kremlj je u ponedjeljak rekao da će tenkovi koje Britanija namjerava isporučiti Ukrajini “gorjeti” uz upozorenje da nove pošiljke naprednog oružja Kijevu neće izmijeniti ishod rata.

>>>Tajnik Patrušev: Rusija je sada u ratu s NATO savezom

Sjedinjene Američke Države i saveznici Ukrajini su od 24. veljače isporučili oružje vrijedno desetke milijardi dolara, uključujući raketne sustave, radarske i komunikacijske sustave, bespilotne letjelice i laka oklopna vozila,

Britanija je u subotu najavila da će Kijevu u dolazećim tjednima prva isporučiti 14 svojih glavnih borbenih tenkova Challenger 2 koji slove kao moćni komad vojnog hardvera.

>>>U prvom posjetu Washingtonu od početka rata Zelenskij traži ‘oružje, oružje i još oružja’

“Oni ovu zemlju (Ukrajinu) koriste kao alat z a postizanje svojih proturuskih ciljeva,” rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, u odgovoru na pitanje o britanskoj pošiljci.

“Ti tenkovi gore i gorjet će popust svega drugog,” dodao je prema citatu Reutersa.

Challenger 2 slovi kao moćni komad vojnog hardvera

Glasnogovornik je rekao da ofenzivna vozila iz Britanije, Poljske i drugih zemalja koje promišljaju o njihovom razmještanju neće promijeniti situaciju na bojišnici već će u konačnici donijeti “više nevolja” Ukrajini.

>>>Bundestag tiho i nadmoćno odbacio snaženje vojne pomoći Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjeljnom je televizijskom intervju odvagnuo da je vojna operaciju u Ukrajini postigla pozitivan zamah i izrazio nadu da će ruski vojnici odnijeti još pobjeda nakon pada grada Soledara koji je Ukrajina krvavo branila od početka rata.

Putin je sukob u Ukrajini uzdigao u egzistencijalnu bitku s arogantnim Zapadom i zaprijetio da će Rusija iskoristiti sva dostupna sredstva za svoju obranu i obranu svojeg naroda od svakog neprijatelja.

“De facto”

Vladimir Solovjev, politički pundit i Kremlju naklonjen voditelj Rusija 1 televizije, na britansku je objavu reagirao procjenom da bi sve zemlje koje Ukrajinu opskrbe s naprednim oružjem trebale biti “legitimni ciljevi”.

>>>Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

“Britanija je de-facto ušla u rat,” rekao je u nedjeljnom top političkom showu. “Držim da je Britanija za nas sada legitimni cilj.”

Ukrajinski saveznici u petak se sastaju u njemačkoj vojnoj bazi Ramstein gdje će pritisnuti kancelara Olafa Scholza da svojoj i drugim zemljama dopusti izvoz njemačkih Leopard 2 tenkova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] tenk Challenger 2: London će prvi u svijetu Kijevu isporučiti okosnicu svojih oklopnih snaga (više). Ukrajina će dobiti 14 […]

Comments are closed.