PolitikaPreporučeno

Kremlj proučava, Kijev propituje vjerodostojnost zapisa mučenja ruskih ratnih zarobljenika

Foto: BASSNSANE - IPOST WHATEVER TFK IWANT/YouTube

Kremlj je u ponedjeljak rekao da je pokrenuta istraga videozapisa koji se poput stihije širi društvenim mrežama i navodno prikazuje ukrajinske snage kako zlostavljaju i vatrenim oružjem ranjavanju ratne zarobljenike.

>>>Papa Franjo: u ima Boga zaustavite masakr!

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u izjavi je ocijenio da video sadrži “čudovišne slike” i da ga treba zakonski procijeniti. Ukoliko se mučenje dokaže, sudionici moraju biti pozvani na odgovornost.

Vodeće svjetske agencije ističu da se autentičnost, lokacija i širi kontekst videozapisa neposredno nakon njegove cirkulacije ne mogu neovisno provjeriti.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova za Sky News je rekla da se zapis ne može uzeti zdravo za gotovo.

>>>Rusija razara Mariupolj: ‘puno je smrti, puno je suza, puno je groznih ratnih zločina’ | VIDEO

“Trebamo dokaz,” rekla je u ponedjeljak. “Ako su vojnici s ukrajinske strane krivi, mi ćemo ih istražiti i odvesti na sud.”

Uznemirujući sadržaj, proslijedite s pažnjom

Drugi su ukrajinski dužnosnici neposredno nakon objave zapisa ustvrdili da je on “lažan”, ton je potom promjenjen.

“Trenutačno, nitko ne može potvrditi ili opovrgnuti istinitost ovog videa. Ne zna se gdje se to događa, ili tko su sudionici,” rekao je glasnogovornik ukrajinski vojske Oleksander Motuzjanjik.

>>>Ruski regulator blokirao Google vijesti | rat u Ukrajini

Glasnogovornik je Reuters uputio na izjavu Valerija Zalužnjog, glavnog zapovjednika Ukrajinskih oružanih snaga koji je sugerirao da je riječ o propagandi.

Neprijatelj producira i dijeli videozapise s neljudskim ophođenjem prema navodnim ‘ruskim zarobljenicima’ od strane ‘ukrajinskih vojnika’ kako bi diskreditirao Ukrajinske obrambene snage,” rekao je Zalužnji bez pružanja dokaza.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforov u kratko je izjavi naveo da zapis mora biti procijenjen “u kontekstu stvarnog i informacijskog rata.”

>>>Rusija osudila medijsku pristranost, ponudila kontekst za napad na trgovački centar u Kijevu

Mučni video stiže nakon nebrojenih zapisa koji sugeriraju da ukrajinska vojska, paravojska, nacisti i civili muče i zlostavljaju sugrađane za koje drže da pomažu ili odobravaju rusku invaziju, a koji, unatoč brojnosti i značaju nisu pronašli put do glavne struje zapadnjačkih medija.

Pratite nas na Google vijestima