Biznis i ekonomijaPreporučeno

Krešimir Rotim predsjednik novoosnovane Zajednice privatnog zdravstvenog sektora HGK

Krešimir Rotim
Krešimir Rotim, predsjednik Zajednice privatnog zdravstvenog sektora HGK; Foto: HGK

Na osnivačkoj sjednici Zajednice privatnog zdravstvenog sektora HGK za predsjednika Zajednice je izabran naš svjetski poznati neurokirurg Krešimir Rotim iz specijalne bolnice NeuroSpine, a za njegovog zamjenika Mirko Ivkić iz UniMedic centra.

Rotim je poručio kako će Zajednica biti vrlo korisna platforma za sve iz privatnog sektora. „Omogućit će nam da utječemo na legislativu i sve ono što nas kao privatne ustanove u sustavu hrvatskog zdravstva može staviti u ravnopravnu poziciju s javnim ustanovama. U zapadnim zemljama kojim težimo se ne pravi razlika između javnog i privatnog zdravstva jer svako od njih ima svoju ulogu, a svom radu i interesima se ne preklapaju previše. S aspekta pacijenta je svejedno liječi li ga državna ili privatna bolnica, njemu je najvažnije da dobije vrhunsku uslugu. Druga aktualna tematika kojom se svi trebamo pozabaviti je da veliki broj zdravstvenih radnika napušta Hrvatsku pa i mi moramo otvoriti tržište, ne samo da se naši ljudi mogu vratiti iz inozemstva, već i da se liječnici iz država van EU mogu lakše zaposliti kod nas“, istaknuo je Rotim, dodavši kako već sad imamo ozbiljan nedostatak liječnika i sestara te da je to problem koji moramo što prije adresirati.

“U zapadnim zemljama kojim težimo se ne pravi razlika između javnog i privatnog zdravstva jer svako od njih ima svoju ulogu, a svom radu i interesima se ne preklapaju previše.”

Krešimir Rotim

Savjetnik predsjednika i voditelj Službe za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost HGK Petar Mišević je predstavio rad Komore i istaknuo da je osnivanje ove Zajednice velika prilika za sve uključene. „Jedna od vaših uloga će biti da u okviru okruga svog djelovanja promičete privatni zdravstveni sektor, a mi ćemo u vam u tom smislu biti potpora i sve naše resurse ćemo vam dati na raspolaganje“, poručio je Mišević.

Na osnivačkoj sjednici Usvojen je i Poslovnik o radu Zajednice, a kao glavni ciljevi Zajednice istaknuti su: osiguravanje veće dostupnosti visokotehnološki opremljenih zdravstvenih usluga u privatnim poliklinikama i specijalnim bolnicama za javno zdravstvo kako bi se optimizirao proces liječenja, objedinjenje zdravstvenih kapaciteta i usluga privatnog zdravstva te sudjelovanje u kreiranju ponude radnih mjesta liječnika i sestrinskog osoblja.

Zajednica će također lobirati za interese članica pri nadležnim tijelima i inicirati izmjene postojećih propisa, educirati i surađivati s drugim strukovnim udruženjima i zajednicama.

Predstavnicima Zajednice prezentirana je i platforma Digitalna komora te mogućnost sudjelovanja na natječaju za dobivanje znakova kvalitete HGK uz sufinanciranje EU.