PreporučenoTech

Kriptotitan Coinbase bilježi veliko osipanje dionika, oštar pad prihoda

Jedna od najvećih svjetskih kripto-tržnica i mjenjačnica, Coinbase Global Inc, u utorak je izvijestila o većim od očekivanih gubicima uslijed stezanja monetarne politike i drugih faktora s generalno negativnim učinkom na kriptotržišta.

Dionica kompanije po objavi se povukla za 10.55%.

>>>Na tržištu dionica debitira gorostasna kriptotržnica | Coinbase Global Inc

Obujam trgovine na mjenjačnici u drugom se tromjesečju više nego prepolovio na 217 milijardi dolara, uz pad participacije među trgovcima za 68%.

Institucionalno trgovanje smanjilo se za 46%.

Dionica Coinbase Global Inc nakon objave kvartalnih rezultata; Foto: Google
Piramide bez temelja

Tvrtka je iznijela očekivanja o daljnjem kopnjenju obujma u tekućem kvartalu, ukazujući da je povjerenje malih i velikih investitora poljuljano nakon što se od početka godine urušilo nekoliko golemih kripto-kompanija čiji su dioničari, dionici ili korisnici združeno izgubili milijarde dolara.

>>>Nastavlja se ‘piramidalni usud’ na kriptotržištu

Vrijednost najpoznatijeg virtualnog novčića, bitcoina, ove se godine urušila za više od 50% i trenutačno oscilira na granici od 23,000 dolara po kovanici.

>>>Najgori mjesec u povijesti bitcoina, ‘pomor’ oko 80.000 kriptomilijunaša

Coinbase je u razdoblju od travnja do lipnja zabilježio pad ukupnog broja transakcija za 2%, uz naznake da mali biznisi i trgovci gube interes za prihvaćenje raznovrsne faune kao sredstva plaćanja. Prihodi su se smanjili za 63% dok je gubitak po dionici iznosio 4.76 dolara, u poredbi s 2.65 dolara u konsenzusu očekivanja analitičara.

“Coinbase kroz tromjesečje nije vidio masovnu migraciju sa svoje platforme, ali su njegovi korisnici postali pasivniji u kripto-investicijama,” komentirao je analitičar imovine pri Morningstar Researchu, Michael Miller, uz ocjenu da bi trend mogao imati materijalni učinak na prihode koji uglavnom dolaze od naplate transakcija.

>>>Utopio se rumunjski kripto pionir, zajednica kontemplira izgledni gubitak milijarde u bitcoinima

Kompanija je najavila generalne uštede u operativnim troškovima, razvoju i administraciji od oko jedne milijarde dolara.

>>>‘Prije ili kasnije privatni novac propadne’: guverneri središnjih banaka o bitcoinu, tulipanima

“Smanjenje izgledno neće obnoviti profitabilnost uz aktualne iznose stvorenih prihoda,” rekao je Miller prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima