Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Kritična faza’, golemi gubitak bogatstva u Njemačkoj

Vicekancelar i ministar gospodarstva Savezne Republike Njemačke Robert Habeck; Foto: European Council

Njemačka proračunski novac troši kao da nema sutra i u posljednjih je devet mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu na izravnu i neizravnu pomoć ugroženim gospodarskim sektorima i građanima potrošila najmanje 440 milijardi eura.

Iako je iznos basnoslovan i nedostižan za mnoge vlade, pojedini analitičari i kritičari drže da bi se mogao pokazati nedovoljnim.

>>>Fortum prodaje udjel u Uniperu, njemački danak blizu 30 milijardi eura

“Koliko će kriza biti ozbiljna i koliko će potrajati naveliko ovisi o razvoju energetske krize,” komentirao je Michael Grömling iz njemačkog Ekonomskog instituta (IW).

“Nacionalno gospodarstvo u cjelini je suočeno s golemim gubitkom bogatstva,” dodao je.

5.400 eura po osobi

Reuters kalkulira da je združena vrijednost vladinih fiskalnim programa i poticaja u aktualnom trenutku na oko 440 milijardi dolara uz tendenciju brzog rasta uslijed nastojanja da se umanje ili spriječe izgledi od redukcije u opskrbi i pronađu alternativni izvori i dobavljači energenata.

>>>Njemački proizvođač toaletnog papira Hakle proglasio stečaj

Navedeni iznos, prema istom izvoru, odgovara potrošnji 1.5 milijardi eura dnevno od 24. veljače i početka rata u Ukrajini te predstavlja oko 12% nacionalnog gospodarskog outputa .

Vlada je potrošila oko 5.400 eura za svaku osobu u Njemačkoj.

Najsnažnije europsko gospodarstvo, znamenito po konkurentnosti i mudrom upravljanju, sada se nalazi na milosti vremenskih neprilika i prisilna štednja energije ostaje mogućnost ukoliko se zima, kroz koju Berlin prolazi bez ruskog plina, pokaže oštrom.

>>>Nova runda izravne novčane pomoći građanima Njemačke srami koaliciju HDZ-a

Njemačka je alternativne zalihe plina i drugih energenata ususret zimi kupovala na otvorenom, ali potražnjom napetom “spot” tržištu. Njezine su aktivnosti potpirile cijene i inflaciju odvele u dvoznamenkasti teritorij.

“Kritična faza”

Na obzoru nema niti naznaka potencijalne sigurnosti u opskrbi jer su alternativne ruskim gorivima, bila riječ o američkom LNG-u ili obnovljivim izvorima, u startu skuplje i godinama udaljene od nužnih ili ciljanih razina.

>>>Analitičari očekuju kolabiranje njemačke konkurentnosti, euro najslabiji u dva desetljeća

Njemačko gospodarstvo sad je u izrazito kritičnoj fazi jer je budućnost opskrbe energijom nesigurnije neko ikad,” rekao je Stefan Kooths, potpredsjednik i direktor istraživanja poslovnih ciklusa i rasta pri Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel.

“Gdje se njemačko gospodarstvo nalazi? Ako pogledamo inflaciju cijena, ono ima vrućicu.”

>>>Troškovi njemačkih LNG terminala dvostruko veći od inicijalnih procjena

U alternativnoj ilustraciji siline i razmjera ratnog danka, Njemačka je od 2020. godine do danas na borbu protiv pandemije koronavirusa, uključujući raskošne fiskalne potpore građanima, potrošila ugrubo 480 milijardi eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima