Politika

Kršćansko-demokratska unija bira nasljednika Angele Merkel

Kršćansko-demokratska unija (CDU) danas bira nasljednika kancelarke Angele Merkel koja je najavila da će s vrha stranke odstupiti nakon saveznih izbora u rujnu.

Novog stranačkog lidera birati će 1 001 delegat na digitalnom kongresu.

Favoriti natjecanja su centrist Armin Laschet, nepokolebljivi konzervativac Friedrich Merz i stručnjak za vanjsku politiku Norbert Röttgen.

>>>Unutarstranačke izbore SPD-a dobili gorljivi protivnici ‘velike koalicije’

Röttgen, 55, elokventni predsjedatelj parlamentarnog vijeća za vanjske poslove, želi da Njemačka zauzme čvršći stav prema Kini i Rusiji. Merz, 65, je krut i izravan te godinama iskazuje negodovanje zbog opuštene monetarne politike Europske središnje banke, dok je Laschet, 59, dobro prihvaćen u međunarodnim krugovima i slovi kao europski federalist koji drži da Njemačka predugo ignorira pozive Francuske za finalizacijom bankovne, pa tako i fiskalne Unije.

Iako tradicija sugerira da je lider CDU ujedno i stranački kandidat za kancelara, u ovoj bi povijesnoj rundi lako moglo doći do rokade budući da aktualne ankete sugeriraju da Nijemci za čelnika države preferiraju Markusa Södera, lidera sestrinske Kršćansko-socijalne unije koji predsjeda Bavarskom.

>>>Kurz i Söder: EU je ugrožen slijȇva i zdesna, treba nam snažan politički centar

Söder naizgled nema ambicija za preuzimanje uloge kancelara, no analitičari primjećuju da se u posljednje vrijeme strateški primiče centru.

Carsten Nickel, politički konzultant iz tvrtke Teneo, procjenjuje da bi ga manevri mogli učiniti idealnim kandidatom za lidera potencijalne koalicije sa Zelenima, iako bi ova bila izazovna u trenucima “kad se zahtjevi liberala i konzervativaca sudare”.

via Reuters

Comments (1)

  1. […] Kršćansko-demokratska unija bira nasljednika Angele Merkel 16/01/2021 […]

Comments are closed.