Biznis i ekonomija

Krstičević i Domecq: iduće godine konferencija o obrambenoj industriji ‘na visokoj razini’

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je u ponedjeljak u Ministarstvu obrane RH (MORH) u službeni posjet izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jorgea Domecqa, a razgovarali su o prioritetima hrvatskog predsjedanja Europskom unijom iduće godine, priopćeno je iz MORH-a.

Republika Hrvatska postala je članica Europske obrambene agencije 1. srpnja 2013., ulaskom u Europsku uniju.

Izvršni direktor EDA-e (European Defence Agency)  Domecq boravi u službenom posjetu Hrvatskoj nakon održanog neformalnog sastanka ministara obrane EU i uoči predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, na poziv potpredsjednika Vlade  ministra Krstičevića.

>>>Dolazim vas upoznati s očiglednim koristima EDA-e za vašu vladu i vašu industriju: Domecq

U razgovoru o prioritetima hrvatskog predsjedanja EU potpredsjednik Vlade Krstičević je istaknuo da je predsjedanje za Hrvatsku veliku odgovornost, ali i prilika.

“U području obrane fokus hrvatskog predsjedanja bit će na provedbi obrambenih inicijativa kao što su PESCO, CARD i vojna pokretljivost uz naglasak na njihovu koherentnost i komplementarnost, zatim na industrijskoj dimenziji obrane (Europskom obrambenom fondu), kao i jačanju suradnje Europske unije i NATO-a te daljnjim naporima EU u području jugoistočne Europe“,  rekao je.

Konferencija o obrambenoj industriji

Najavio je da će se u sklopu predsjedanja EU, u Hrvatskoj sljedeće godine organizirati konferencija o obrambenoj industriji pred našim partnerima iz Europske unije, navode iz MORH-a.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom izvršnog direktora EDA-e Hrvatskoj, ministar Krstičević je naglasio izvrsnu suradnju i potporu EDA-e u okviru provedbe PESCO projekata, CARD-a i Nacionalnog implementacijskog plana za provedbu PESCO-a, podsjetivši da Hrvatska aktivno sudjeluje u šest PESCO projekata.

Hrvatska trenutačno sudjeluje u šest od 34 projekta unutar PESCO-a, koji obuhvaćaju područja kao što su osposobljavanje, razvoj sposobnosti i operativna spremnost u području obrane.

“Postojeći okvir suradnje daje nam dobre temelje za implementaciju željene razine ambicije, a potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se osigurala koherentnost i komplementarnost inicijativa te suradnja svih relevantnih dionika”, rekao je hrvatski ministar obrane.

Krstičević je naglasio da u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru predstoji velik iskorak glede alokacije financijskih sredstava za razvoj obrambenih sposobnosti i istraživanje u okvirima Europskog obrambenog fonda.

Govoreći o hrvatskoj obrambenoj industriji, ministar Krstičević je rekao da je hrvatska obrambena industrija na svjetskom tržištu prepoznata po specijaliziranim i vrhunskim proizvodima, a dokaz je i to što su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskom opremom i naoružanjem.

>>>HS Produkt najbolji među najboljima: Zlatna bilanca

Dodao je kako je iznimno važno voditi računa o dostupnosti sredstava za mala i srednja poduzeća jer se samo na taj način može osigurati ravnomjerna distribucija sredstava i razvoj obrambene industrije i istraživačke zajednice.

Zahvalio je Europskoj obrambenoj agenciji na podršci hrvatskim tvrtkama u prijavi na natječaj iz EU fondova, koji je 2017. rezultirao dodjelom financijskih sredstava tvrtki Utilis za projekt CYBER CONFLICT SIMULATOR.

„Riječ je o prvom projektu primarno obrambene namjene sufinanciranom iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), što predstavlja prekretnicu u EDA-inim dugogodišnjim naporima za otvaranje mogućnosti financiranja EU-a za obrambeno istraživačke projekte“, rekao je ministar Krstičević.

Govoreći o hrvatskom sudjelovanju u EDA-inim programima, ministar je istaknuo da je pokrenut postupak učlanjenja Republike Hrvatske u program MARSUR. Taj program omogućava grupiranje zainteresiranih država članica za dodatni razvoj mreže razmjene informacija, a čiji je cilj borba protiv trgovine drogom, krijumčarenja, ilegalnih migracija i međunarodnog terorizma.

Foto: MORH

“Sadašnje i nadolazeće predsjedanje prilika je za daljnje napredovanje ugradnje obrambenih inicijativa EU u nacionalne obrambene planove i programe, te za što bolju suradnju učinkovite i interoperabilne europske obrane“,

Jorge Domecq

Ministar Krstičević zahvalio je direktoru Domecqu na uspostavljenoj suradnji glede predstojećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU te na potpori pri organizaciji planiranih aktivnosti u području obrambene industrije.

Hrvatsko predsjedanje prilika za jaču ugradnju obrambenih inicijativa EU u nacionalne obrambene planove

Izvršni direktor Europske agencije za obranu Jorge Domecq rekao je da je EDA ‘duboko posvećena pružanju podrške svim svojim državama članicama, bez obzira na njihovu veličinu’.

“Sadašnje i nadolazeće predsjedanje prilika je za daljnje napredovanje ugradnje obrambenih inicijativa EU u nacionalne obrambene planove i programe, te za što bolju suradnju učinkovite i interoperabilne europske obrane“, kazao je Domecq.

Potvrdio je zanimanje EDA-e za organizaciju konferencije o obrambenoj industriji na visokoj razini u prvoj polovici 2020. godine.

U sklopu posjeta, direktor EDA-e održao je sastanke s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom, državnim tajnikom Zdravkom Jakopom, pomoćnicima ministra obrane Petrom Mihatovom i Romanom Mikulićem. Razgledao je i izložbeni prostor hrvatske obrambene industrije u Ministarstvu obrane.

Predavanje u HGK

Direktor EDA-e je kasnije održao i predavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori za predstavnike obrambene industrije i znanstveno-istraživačke zajednice u povodu održavanja radionice o radu EDA-e i Europske komisije, te mogućnostima koje se za srednje i malo poduzetništvo i znanstvenu i istraživačku zajednicu pružaju kroz nove obrambene inicijative EU, navodi se u priopćenju MORH-a.

>>>Domecq: poduzetnicima u obrambenoj industriji dostupna potpora od 13 milijardi eura

Europska obrambena agencija (European Defence Agency – EDA) osnovana je 2004. s ciljem pružanja potpore Vijeću EU i državama članicama u njihovom nastojanju da unaprijede obrambene sposobnosti Europske unije.

Glavne misije EDA-e su pružanje potpore razvoju europskih obrambenih sposobnosti i vojne suradnje, poticanje razvoja obrambenih tehnologija i jačanje europske obrambene industrije te stvaranje kohezije između Vijeća EU i vojno-obrambenih komponenti država članica. EDA potiče države članice da se okupljaju oko zajedničkih interesa i ciljeva, dijeljenjem logističkih, operativnih i obučnih sustava. Također pruža potporu zapovjednicima EU operacija ekspertizom i kroz projekte.