PolitikaPreporučeno

Kubanci podržali LGBT prava, brakove | referendum

Foto: Mario Yorba

Kubanci su u nedjelju na referendumu snažno podržali pravo na LGBT brakove, rekla je u ponedjeljak nacionalna izborna komisija.

Ratificiranje novih zakona podržalo je 3.9 milijuna građana (66.9%), protiv ih je bilo 1.95 milijun (33%), rekla je predsjednica komisije Alina Balseiro na državnoj televiziji.

>>>Kuba oslobađa malo poduzetništvo

“Pravda je zadovoljena,” napisao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u objavi na Twitteru. “Ovo je plaćanje duga nekolicini generacija kubanskih muškaraca i žena čiji su obiteljski projekti na ovaj zakon čekali godinama.”

“Obiteljski zakon”

Novi “obiteljski zakon” na 100 stranica legalizira istospolne brakove i životna partnerstva. LGBT parovi osvajaju pravo na usvajanje djece uz generalno promicanje i izjednačavanje uloga i odgovornosti žena i muškaraca.

>>>Ustavni sud Slovenije naredio parlamentu da omogući istospolne brakove, LGBT posvojenja

Preliminarni podaci zaključno s ponedjeljkom navečer pokazuju da je na referendum izašlo 74% od 8.4 milijuna Kubanaca s pravom glasa.

Iako se participacija čini velebnom, Reuters piše da je odaziv zapravo slab za kubanske standarde, a rezultati daleko od uobičajenije, gotovo jednoglasne potpore.

>>>Japan: istospolni brak ostaje protuustavan, no vjetrovi promjena snaže

Analitičari ukazuju i da je riječ o prvom plebiscitu provedenom nakon proliferacije interneta koji je ovih dana dostupan većini stanovništva i ima rastući utjecaj na javnu raspravu i razmjenu gledišta.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima