FunPreporučeno

‘Kulturni fenomen’ Joker potukao box office rekord za listopad

Warner Bros. Pictures/YouTube

‘Joker’ je premijerni vikend zaokružio obaranjem rekorda na ‘box officu’ dok izaziva oprečne kritike zbog prijeporne stilizacije nasilja.

Procjenjuj se  da je psihološki triler koji prati društveno i mentalno propadanje Arthura Flecka i njegovo uzvišenje u lunatika poznatog kao Joker u 48 sati vikenda zaradio oko 93.5 milijuna dolara na sjevernoameričkom tržištu što predstavlja najbolju listopadsku premijeru u povijesti kinematografije.

>>>VIDEO: Joaquin Phoenix i oda ludosti u prvom traileru ‘Jokera’

S trona je svrgnut “Venom” Sony Picutresa koji je lani u aktualnom mjesecu zaradio 80 milijuna dolara.

“Joker” je usput najbolji ovogodišnji debitant Warner Bros., i blizu rekorda za filmove ocjenjene s R(estricted).

Probrana publika je film na venecijanskoj (pret)premijeri dočekala s devetominutnim ovacijama, ali je njegovo šire prikazivanje rezultiralo podjednakim brojem pokuda i pohvala. Posljedično, Joker je u posljednja dva-tri dana izazvao ponajveći buzz na webu u konkurenciji svih ovogodišnjih filmova.

Iako je to ovih dana izazovno, čini se da je redatelj Todd Phillips uspio ojačati sirovo filmsko ultranasilje što provocira osude kritičara i vlasti.

U Americi je ususret početku prikazivanja prošlog četvrtka vladala napetost potaknuta brojnim prijetnjama i pozivima na nasilje u kinima. Pojedine objave su apelirale ili agitirale na masovna ubojstva i slično, navodi CNN.

>>>VIDEO: ‘samo negativne misli’ u zadnjem traileru Jokera

“Ja mislim da je prijepor (filmu) pomogao ovog vikenda,” komentirao je Paul Dergarabedian, stariji analitičar medija u Comscoru. “On je postao kulturni fenomen. Sva ta priča Jokera čini filmom koji morate pogledati”.