FunPreporučeno

‘Kulturni fenomen’ Joker potukao box office rekord za listopad

‘Joker’ je premijerni vikend zaokružio obaranjem rekorda na ‘box officu’ dok izaziva oprečne kritike zbog prijeporne stilizacije nasilja.

Procjenjuj se  da je psihološki triler koji prati društveno i mentalno propadanje Arthura Flecka i njegovo uzvišenje u lunatika poznatog kao Joker u 48 sati vikenda zaradio oko 93.5 milijuna dolara na sjevernoameričkom tržištu što predstavlja najbolju listopadsku premijeru u povijesti kinematografije.

>>>VIDEO: Joaquin Phoenix i oda ludosti u prvom traileru ‘Jokera’

S trona je svrgnut “Venom” Sony Picutresa koji je lani u aktualnom mjesecu zaradio 80 milijuna dolara.

“Joker” je usput najbolji ovogodišnji debitant Warner Bros., i blizu rekorda za filmove ocjenjene s R(estricted).

Probrana publika je film na venecijanskoj (pret)premijeri dočekala s devetominutnim ovacijama, ali je njegovo šire prikazivanje rezultiralo podjednakim brojem pokuda i pohvala. Posljedično, Joker je u posljednja dva-tri dana izazvao ponajveći buzz na webu u konkurenciji svih ovogodišnjih filmova.

Iako je to ovih dana izazovno, čini se da je redatelj Todd Phillips uspio ojačati sirovo filmsko ultranasilje što provocira osude kritičara i vlasti.

U Americi je ususret početku prikazivanja prošlog četvrtka vladala napetost potaknuta brojnim prijetnjama i pozivima na nasilje u kinima. Pojedine objave su apelirale ili agitirale na masovna ubojstva i slično, navodi CNN.

>>>VIDEO: ‘samo negativne misli’ u zadnjem traileru Jokera

“Ja mislim da je prijepor (filmu) pomogao ovog vikenda,” komentirao je Paul Dergarabedian, stariji analitičar medija u Comscoru. “On je postao kulturni fenomen. Sva ta priča Jokera čini filmom koji morate pogledati”.