Politika

Kurdi: masovni bijeg žena i djece Daesha; Erdogan: Turska neće stati

Žene i djeca povezani s Islamskom državom (IS) u nedjelju su u masovnom broju pobjegli iz kampa na sjeveru Sirije nakon što se područje našlo pod udarom turskih snaga u petom danu ofenzive koja izaziva sve snažniju međunarodnu osudu.

Nedorečena ili proturječna izvješća sugeriraju da su proturski sirijski pobunjenici bojišnicu proširili na grad Suluk, nejasan je ishod okršaja.

“Turska neće stati,”

Recep Tayyip Erdogan

Kurdska administracija u izjavi za javnost navodi da je iz zatvora ili zatvorskih kampova dosad pobjeglo 785 osoba povezanih s Islamskom državom, izvori Sirijskog opservatorija za ljudska prava govore o bijegu oko 100 ljudi.

Administracija je u direktnoj referenci na proturske pobunjenike rekla da su “plaćenici” napali čuvare kampa s “elementima Daesha (pogrdno ime za IS)” i “otvorili vrata”.

Marvan Qamishlo, dužnosnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje drže velik teritorij nekoć pod okupacijom IS-a, za Reuters kaže da nema dovoljno ljudi za čuvanje kampa smještenog sjeverno od Al-Raka na udaljenosti od oko 30 kilometara od tursko-sirijske granice.

“Čuvanje je sada vrlo slabo”, rekao je, dodavši da je u kampu sada samo 60-70 pripadnika osiguranja u usporedbi s normalnom razinom od najmanje 700 čuvara u kampu od 12.000 ljudi.

Građani su prosvjede u znak podrške Kurdima organizirali u Švedskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Nova bojišnica

Nakon žestokih okršaja u noći sa subote na nedjelju, Sirijski opservatorij danas javlja da su sirijski pobunjenici ušli u sirijski grad Suluk udaljen oko 10 kilometara od granice. Turska državna izvještajna agencija Anadolu izvještava da grad u potpunosti kontroliraju proturske snage, dok SDF tvrdi da je napad odbijen, a grad zadržan.

Suluk leži sjeveroistočno od sirijskog pograničnog grada Tel Abyada koji je uz 120 kilometara udaljen Ras al Ain fokus turske vojne operacije čija je navodna svrha stvaranje slobodne zone za premještanje sirijskih izbjeglica iz Turske i Europe.

>>>Erdogan traži sigurnu zonu za 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica – ‘u suprotnom otvaramo vrata’

Novinari Reutersa u nedjelju potvrđuju da se bitka za Ras al Ain nastavlja, iako su turski dužnosnici jučer proglasili pobjedu. Grad je i dalje na udaru artiljerije, razmjenjuje se vatra strojnicama.

Nacionalna vojska, kako se nazivaju proturski sirijski pobunjenici, u subotu je javila da je grad zauzet, dok je SDF tijekom noći javio o “taktičkom povlačenju” uslijed višesatnog intenzivnog bombardiranja.

Sirijski opservatorij u nedjelju javlja da je SDF nakon protuudara “gotovo u potpunosti” vratio kontrolu nad Ras al Ainom.

Glasnogovornik Nacionalne vojske tvrdi suprotno.

Egzodus

Različiti izvori navode različite procjene o broju raseljenih civila nakon petog dana turske ofenzive. Kurdi tvrde da je u bijegu 200,000, a UN 130,000 ljudi.

Ured UN-a za Koordinaciju humanitarnih poslova procjenjuje da će u dolazećem razdoblju pomoć i zaštitu trebati do 400,000 civila.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u nedjelju nastavlja odolijevati rastućem međunarodnom pritisku i osudama vojne akcije. “Turska neće stati,” rekao je.

>>>Pentagon pozvao Tursku da se zaustavi prije nego šteta postane ‘nepopravljiva’

Pentagon je u nedjelju poslijepodne javio da povlači ostatak svojih snaga na sjeveroistoku Sirije.