PolitikaPreporučeno

Kuščević: Županijama prepuštamo brojne poslove i službenike, pripremamo otpremnine  

U Ministarstvu uprave održan je sastanak ministra uprave Lovre Kuščevića sa županima i predstavnicima županija na temu reformske mjere povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama.

U suradnji s kolegama iz Ministarstva financija pripremili smo jedan program stimulativnih otpremnina i očekujemo kako će između petsto i šesto službenika iskoristiti pravo na otpremninu. Takva kalkulacija će za državni proračun biti zanemariva”,

LOVRO KUŠČEVIĆ

Ministar je istaknuo kako se tom mjerom žele postići tri cilja: bolja i kvalitetnija javna uprava,  decentralizacija i digitalizacija.

“Zakon o sustavu javne uprave doprinijet će ostvarenju dva cilja, a to su podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave te decentralizacije. Na ovaj način prenosimo poslove koje danas obavljaju uredi državne uprave na jedinice regionalne samouprave odnosno na naše županije”, rekao je Kuščević i dodao kako se radi o preko 200 vrsta različitih poslova poput kategorizacije apartmana, otvaranja obrta i ostalih poslova koji su životno bitni za naše sugrađane.

>>>Štromar: ukida se obveza članstva u komori za inženjere gradilišta i voditelje radova

Ministar je izrazio uvjerenje da će županije bolje poznavati teren i prepoznati potrebe sugrađana te sav posao obavljati na još kvalitetniji, bolji, učinkovitiji i jeftiniji način.

Racionalizacija, otpremnine

Na novinarski upit oko broja zaposlenih ministar Kuščević je ustvrdio kako je trenutno u uredima državne uprave zaposleno oko 2 500 državnih službenika, a u županijama oko 2 000.

“Budući da se vodimo načelom racionalnosti želja nam je da taj broj službenika koji će pripasti županijama bude što manji. U suradnji s kolegama iz Ministarstva financija pripremili smo jedan program stimulativnih otpremnina i očekujemo kako će između petsto i šesto službenika iskoristiti pravo na otpremninu. Takva kalkulacija će za državni proračun biti zanemariva”, pojasnio je ministar uprave.

Dodao je kako se radi se o velikom poslu i važnoj reformskoj mjeri jer se županije trebaju pripremiti za preuzimanje svih poslova i službenika, zatim napraviti svoje nove pravilnike i surađivati sa resornim tijelima i stoga je kolegij zamišljen kao priprema župana na sve navedene tehničke stvari, kao što su preuzimanja sredstava, predmeta, djelatnika kako zaista ne bi bilo problema za stvaranje preduvjeta kako bi od 1. siječnja 2020. godine cijeli sustav funkcionirao, ustvrdivši kako su dosadašnje analize pokazale kako ima mjesta i za racionalizaciju.

>>>‘Preko noći i bez javne rasprave’: Vlada ukida elaborat zaštite od požara – HUZOP

“Ne vidim razloga zašto bi županije povećavale broj zaposlenih, dapače, s ugovorom koji će Vlada RH sklopiti sa županijama osigurat će se sredstva za plaću za onaj broj djelatnika koji prelazi, oni neće imati osigurana sredstva za zapošljavanje novih osoba jer će ih morati zaposliti iz svog proračuna”, rekao je Kuščević.

Sastanak ministra Kuščevića sa županima i predstavnicima županija

Pauk zadovoljan inicijativom

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo inicijativom  “koju mi kao Hrvatska zajednica županija promoviramo, da želimo više posla, više odgovornosti i naravno novca koliko je to potrebno za odradit taj posao. Ovdje smo se našli na sastanku kako bi dogovorili neke konkretne, buduće korake vezane za preuzimanje službenika iz državne uprave i pripadajućih poslova”, te dodao kako je i dosadašnja praksa pokazala kako županije racionalno odrade preuzete poslove, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Sastanku je nazočila i direktorica Centra izvrsnosti Vijeća Europe Alina Tatarenko naglasivši kako je ministar Kuščević prilikom posjeta Strasbourgu predstavio navedenu mjeru i plan decentralizacije.

“U potpunosti podupiremo ovu reformu o kojoj danas razgovaramo i sigurna sam da će novi način vođenja županija biti uspješan”, kazala je Tatarenko.