Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kvartalni BDP Kine usporio na najniže razine od početka mjerenja  

Kina je uslijed rastegnutog trgovinskog prijepora sa Sjedinjenim Državama u  trećem tromjesečju zabilježila najslabiji rast gospodarstva u gotovo tri desetljeća.

BDP je u kvartalu zaključenim s rujnom iznosio 6% što je prema pisanju Reutersa najniža razina od prvog tromjesečja 1992. godine, odnosno od početka prikupljanja relevantnih podataka.

Analitičari su u anketama Refinitiva očekivali rast od 6.1%, kineska vlada nakon korekcija cilja ovogodišnju stopu rasta BDP-a između 6.0% i 6.5%.

Mao Shengyong, Glasnogovornik Kineskog statističkog biroa, objavu je popratio najavom uvođenja “specijalnih lokalnih obveznica” s kojima bi se u 2020. godini trebale potaknuti regionalne investicije.

>>>Deflacija proizvođačkih i inflacija potrošačkih cijena u Kini

Podaci objavljeni u petak otkrivaju da je ubrzao pad kineskog izvoza, dok se uvoz smanjio peti mjesec zaredom. Slabljenje domaće i vanjske potražnje udara na nekolicinu ključnih sastavnica ekonomije, uključujući transport roba, proizvodnju energije, tržište rada i potrošnju na zabavu.

U rujnu su još jednom posrnule i industrijske cijene, najviše u posljednje tri godine.

Vijest je u petak azijske burze natjerala u povlačenje i izbrisala dobitke potaknute postizanjem sporazuma o urednom, iako relativno tvrdom brexitu.