Biznis i ekonomija

Kvartalni krah singapurskog BDP-a za 41.2%

Gospodarstvo Singapura je u drugom tromjesečju zabilježilo rekordnu kontrakciju za 41.2% s čime je otočni grad država zaronio u recesiju.

Grozomorni preliminarni podaci objavljeni u utorak služe kao još jedan podsjetnik na silinu utjecaja pandemije novog koronavirusa na ekonomije širom svijeta.

>>>Marić komentirao izostanak ‘V’ oporavka, najavio rast plaća za milijun građana

Singapur je ujedno i “prva lasta” u objavi podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u Aziji gdje se očekuje slični trendovi bez presedana.

Kontrakcija za 41.2% u tromjesečju zaključenom s ožujkom veća je od konsenzusa u očekivanjima analitičara koji su za Reuters predvidjeli sažimanje za 37.4%. Kvartalni BDP je lošiji od očekivanja i na godišnjoj razini, na kojoj se smanjio za 12.6% u odnosu na očekivanih 10.5%.

Podaci otkrivaju da je ekonomija zatajila uzduž i poprijeko, ponajviše u građevinskom sektoru gdje je aktivnost s kvartala na kvartal pala za 95.6%.

>>>Singapurska vlada traži označavanje netočnih objava, brisanje komentara ‘protiv javnog interesa’

“Mi smo očekivali da će brojke biti porazne, iako je ovo gore nego što smo prognozirali,” komentirao je ekonomist u Moody’s analitici, Steve Cochrane.

Singapur je s današnjim rezultatima zadovoljio uvjete tehničke recesije koja podrazumijeva dva uzastopna mjeseca pada aktivnosti u gospodarstvu. Globalni financijski hub je u prvom tromjesečju zabilježio pad BDP-a za 0.3% na godišnjoj i 3.3% na kvartalnoj razini.