Biznis i ekonomijaPreporučeno

Lagarde će komunikacijom uhvatiti uši običnih ljudi  

Christine Lagarde će uzdignuti profil Europske središnje banke (ECB), učiniti je politički vještijom i direktnijom u komunikaciji s javnošću, ali bi poriv prema neortodoksnom eksperimentiranju koji je označio mandat Maria Draghija mogao bit ukroćen.

Suočen s razvučenom krizom Draghi je zajedno sa svojim timom visokotreniranih monetarnih stručnjaka posegnuo za novim instrumentima i, u suštini, jednim od najvećih tekućih eksperimenata nekonvencionalne politike. Aktualni podaci o europskoj ekonomiji sugeriraju da će Lagarde morati nastaviti utrtim putem iako nema značajnog iskustva ili teoretskog znanja o monetarnoj politici. Kad 1. studenog zamjeni Draghija i postane prva predsjednica u povijesti ECB-a ona će postati arbitar, ne i pokretač inovativnih politika.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

“Nada je da ona može doprinijeti, na svoj način, pomaku prema proaktivnoj fiskalnoj politici u Berlinu,”

Frederik Ducrozet

“Pitanje je hoće li odljev mozgova monetarne politike s odlaskom (bivšeg glavnog ekonomista) Petera Praeta, (bivšeg potpredsjednika) Vitora Constancia i Maria Draghija biti podjednako zamijenjen ili će Philip Lane (novi glavni ekonomist) uskoro postati posljednji pragmatični ekonomist u upravnom vijeću ECB-a,” komentirao je za Reuters ekonomist ING-a, Carsten Brzeski.

Fiskalne poluge

S druge strane Lagarde Europskoj središnjoj banci donosi značajne diplomatske vještine, možda dovoljno snažne i za uvjeravanje Njemačke da na usporavanje eurozone i EU28 odgovori fiskalnom prilagodbom i jačanjem državne potrošnje, što Draghiju nikako nije polazilo za rukom.

“Mario Draghi je bio izrazito blizak tržištima i možda ih slušao i previše,” izjavio je pod uvjetom anonimnosti izvor iz EU-a. “To ne treba očekivati od Lagarde. Ona više sluša stručnjake.”

Navedeno je značajno u kontekstu iscrpljenosti aktualne monetarne politike koja usprkos stvaranju epohalnih količina novca i plaćanju bankama za njegovo uzimanje ne uspijeva potaknuti inflaciju cijena i plaća u realnoj ekonomiji. Uz monetarni arsenal na izdisaju, mjere za poticanje ekonomije su sad na fiskalnom teritoriju o kojem suvereno odlučuje 19 članica europodručja a ne ECB.

>>>Dalio: monetarna politika kakvu poznajemo je na umoru i zamijenit će je nešto poput MMT-a

“Nada je da ona može doprinijeti, na svoj način, pomaku prema proaktivnoj fiskalnoj politici u Berlinu,” rekao je Frederik Ducrozet, strateg u Pictet Wealth Managementu.

Jezik

Očekuje se da će Lagarde pojednostaviti poruke i izmijeniti komunikaciju o politici središnje banke kako bi uhvatila uši običnih ljudi.

Draghi je nedavno upozorio da jezik središnje banke treba odvojiti od politike i da promjena u komunikaciji ima kvalitetu dvosjeklog mača.

>>>‘Fed bi novac trebao poklanjati ljudima a ne bankama’

“Granica, granična linija između središnjih banaka i politike je također povučena jezikom,” rekao je guverner na odlasku prošlog mjeseca. “Jednom kad prekine govoriti svojim primarnim dionicima i upustite se u drugu publiku, koristeći drukčiji jezik, vi prirodno ulazite u političku sferu.”

Pojedini analitičari primjećuju da je banka kojom rukovode neizabrani birokrati, htjela ne htjela, već prerasla u političku zvijer. Njezin program masivne kupnje korporativnih i probranih državnih obveznica s ciljem smanjenja stope zaduživanja je rezultirao sa značajnom redistribucijom bogatstva u korist bogatih, piše Reuters.