Biznis i ekonomija

Lagarde čestitala na ulasku u eurozonu: neki kažu da je trenutak dobar, neki da je loš

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, ministar financija u ostavci Zdravko Marić i potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis; Foto: European Council

Članstvo u eurozoni svaku članicu stavlja u bolji položaj da se nosi s krizom u kakvu ulazi EU i svijet, ustvrdila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde, u razgovoru za HRT povodom odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Hrvatskoj.

>>>Fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna | HNB

“Kad se svi borimo zajedno protiv inflacije, visokih cijena energije i hrane, jači smo, u boljem smo položaju. Euro je druga najveća valuta na svijetu i sam je po sebi snažan. Kada ste dio toga, to je svakako štit za bilo koju zemlju članicu”, rekla je Lagarde.

Lagarde je najavila da će inflacija “biti visoka tijekom cijele 2022.”, ali je napomenula da u ECB-u “čvrsto vjeruju” da će početi padati 2023., a 2024. još više.

Fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna | HNB

“Naša je dužnost, naš je mandat, odlučni smo u tome da smanjimo inflaciju na 2%. To se neće dogoditi preko noći, morat ćemo s vremenom povećati kamatne stope. Ali na srednji rok želimo vratiti inflaciju na 2%. I vratit ćemo!”, ustvrdila je.

“Bol na ograničeni rok”

Komentirajući činjenicu da hrvatski građani neće, poput onih u drugim članicama eurozone, odmah osjetiti smanjenje kamatnih stopa kao jedan od pozitivnih efekata uvođenja eura, Lagarde je rekla kako će mjere koje poduzima ECB “boljeti na ograničeni rok” ali da će od njih na kraju “svi imati koristi, a posebno najranjiviji”.

“Prvo, cijeli svijet, osim Japana i Kine, trenutačno povisuje kamatne stope. Ne činimo to iz zadovoljstva, to činimo kako bismo zauzdali inflaciju. Znači, želimo vratiti stabilnost cijena, spustiti inflaciju na 2 posto. Od toga će svi imati koristi, posebno najranjiviji. Činjenica da će kamatne stope rasti znači i da će ljudi koji imaju ušteđevinu biti bolje kompenzirani. Svaka priča ima lice i naličje. Ako posuđujete, naravno da će biti skuplje. Ako štedite, imat ćete bolji povrat. Ali najvažnije je da inflaciju vratimo na 2 posto. I to ćemo učiniti”, rekla je čelnica ECB-a.

>>>Ulazak Hrvatske u eurozonu koincidira s gašenjem tiskare, triježnjenjem

“Neki kažu da je trenutak dobar, neki da je loš”

“U teškim vremenima, u ratnim vremenima, u vremenima kada se moramo potruditi, u vremenima kada donosimo posebne mjere … dobro je biti u istom klubu i dobro je iskoristiti našu snagu te braniti jedni druge. Neki kažu da je trenutak dobar, neki da je loš. Ne postoji dobar ili loš trenutak, postoji trenutak kada ste spremni. Mislim da je Hrvatska spremna pridružiti se eurozoni. Spremna je prihvatiti korist od eura”, rekla je Lagarde povodom odluke Vijeća o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023.

>>>Twitter pozdravlja, ismijava i izražava sućut povodom ulaska RH u eurozonu

Lagarde je razgovor zaključila ocjenom da je “Hrvatska prošla na ispitu” s “odličnim ocjenama”.

Pratite nas na Google vijestima