Biznis i ekonomija

Lagarde: ‘Delikatni trenutak’ za svjetsku ekonomiju

Šefica MMF-a je u utorak na konferenciji Američke gospodarske komore u Washingtonu globalna ekonomska kretanja nazvala “neizvjesnima” ocijenivši da je “delikatni trenutak” za svjetsku ekonomiju.

“Prije samo dvije godine, 75 posto globalne ekonomije je bilo u usponu. Za ovu godinu očekujemo da će 70 posto globalne ekonomije iskusiti usporavanje rasta,” rekla je Christine Lagarde prema unaprijed pripremljenim materijalima objavljenima na stranicama MMF-a.

Fond pritom ne nazire globalnu recesiju u kratkom roku i očekuje oporavak svjetskog rasta u drugoj polovici 2019. s ulaskom u 2020. godinu, iako su izgledi za to, kako kaže Lagarde, “prekarni”.

>>>‘Vidljiva ruka’ Trumpa udarila manufakturu diljem Azije, potpirila strah od recesije

“Mi smo uspostavili uistinu izrazito čvrstu vezu između trgovine i investicija,” rekla je za Yahoo Finance. “Istraživanje koje ćemo objaviti u sljedećih nekoliko dana uistinu pokazuje da trgovina jača investicije. Trgovina jača produktivnost. Trgovina jača zaposlenost.”

“Ako na to pritisnete kočnicu, ako počnete propitkivati hoće li biti te trgovine, te globalne trgovine, onda riskirate vlastiti rast. Riskirate svoju zaposlenost. Riskirate svoje investicije. Investicije su u ovom trenutku ključ. One su relativno niske. One su prilično slabe, zapravo. I zato sada ne trebamo trgovinski rat ili carinske tarife, koje nisu posebno od pomoći i učinka, ne trebamo još jednu kočnicu za investicije.”

>>>Lagarde će komunikacijom uhvatiti uši običnih ljudi

MMF će idućeg tjedna objaviti revidiranu prognozu globalnog rasta u 2019. godinu. Fond je u siječnju predvidio da će on iznositi 3.5 posto, a analitičari očekuju korekciju nadolje.