Biznis i ekonomijaPreporučeno

Lagarde signalizira nastavak ‘raskošne’ politike ECB-a

Nova šefica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde u četvrtak je signalizirala da će nakon preuzimanja dužnosti nastaviti s raskošnom monetarnom politikom koja je označila osmogodišnji mandat predsjednika na odlasku Maria Draghija, javlja AFP.

ECB je kroz programe “kvantitativnog opuštanja” (tiskanja novca) od 2015. do 2018. godine stvorio više od 2.5 bilijuna eura za eurozonu.

>>>Lagarde će komunikacijom uhvatiti uši običnih ljudi

U pisanim odgovorima na pitanja iz Europskog parlamenta, Lagarde je podcrtala tvrdoglavu slabost inflacije i posrtanje gospodarstva europodručja. “Jasno je, dakle, da monetarna politika mora ostati visokoprilagodljiva u doglednoj budućnosti. ECB na raspolaganju ima širok raspon alata i mora bit spreman za djelovanje,” napisala je bivša šefica MMF-a.

“Iako ja ne vjerujem da je ECB udario o donju granicu u politici stopa, očito je da one imaju implikacije za bankarski sektor i financijsku stabilnost u generalnom smislu,” navela je.

>>>Stiže nova shema ‘diskriminatorne monetarne politike ECB-a’

Draghi je u osam godina kamatne stope za financijski sustav otjerao u negativan teritorij u nastojanju da potakne plasiranje kredita, ili, ako preferirate, zaduživanje realne ekonomije. On je nakon posljednjeg vijećanja o monetarnoj politici u srpnju rekao da će stope za financijski sustav gurnuti dublje u minus i, ako zatreba, krenuti u novu rundu kupnje obveznica (tiskanja novca).