Biznis i ekonomijaPreporučeno

Lagarde upozorila na daljnji rast inflacije, najavila još podosta kamata

Inflacija u europodručju još nije na vrhuncu i postoje rizici da će u dolazećim mjesecima segnuti još više od sadašnjih očekivanja, rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske središnje banke (ECB), Christine Lagarde.

Njezin je komentar, uparen s recentnim izjavama drugih članova upravnog vijeća, prihvaćen kao signal daljnjeg stezanja monetarne politike.

>>>ECB započeo povijesno gušenje likvidnosti u europodručju

Eurozona povijesne rekorde u rastu cijena nemilice ruši već mjesecima, stopa se u listopadu propela do 10.6%.

“Mi ne vidimo sastavnice ili smjer koji bi me naveo da vjerujem kako je inflacija dosegla svoj vrhunac i da će se ubrzo spustiti,” rekla je Lagarde zastupnicima u Europskom parlamentu.

Očekivanja i prognoze

Dodala je da ekonomisti ECB-a još uvijek vide jasne rizike “nagore”, što u financijskom žargonu pretpostavlja slutnju da će inflacija biti snažnija od očekivanja.

Prema aktualnom konsenzusu analitičara u anketama Reutersa, inflacija u europodručju ove će godine ubrzati do 8.5%, prije usporavanja na 6% u 2023. i na 2.3% u 2024.

Povratak na 2%, koliko u srednjem roku cilja ECB, očekuje se tek u 2025. godini.

ECB je u tri mjeseca referentnu kamatnu stopu za financijski sustav izvukao iz negativnog teritorija i povećao za 200 baznih bodova, ili 2%, na 1.5%.

>>>Schnabel traži nastavak oštrog stezanja monetarne politike u europodručju

Glavni ekonomisti, uključujući njemačku članicu upravnog vijeća Isabel Schnabel i ključnog analitičara Philipa Lanea, u posljednjim danima šalju proturječne signale i procjene o daljnoj putanji, što zbunjuje tržišta i investitore.

“Još ima puta”

Trenutačne su oklade da će uprava na sljedećem vijećanju, na rasporedu 15. prosinca, stopu povećati za 50 ili 75 osnovnih poena i da će troškovi zaduživanja nastaviti rasti do oko 3%, što je pak na gornjoj granici neutralne monetarne politike koja ne koči niti potiče gospodarstvo.

>>>Glavni ekonomist ECB-a najavio ‘bol’

Lagarde je prepoznala proturječja u očekivanjima top dionika i pozdravila raspravu, uz podsjetnik da na inflaciju utječe pregršt varijabli, uključujući spregu između rasta cijena i plaća.

>>>Indeks za europodručje bilježi uvertiru u zimsku recesiju | S&P Global

Daljnje je stezanje pritom ostavila neupitnim, rekavši da “još ima puta” za proći, što je fraza koju često koristi šef Federalnih rezervi, Jerome Powell.

“Jasno je da moramo nastaviti povećavati kamatne stope… i moja je sumnja, iako ne želim odlaziti previše u budućnost, da još uvijek imamo podosta puta,” rekla je.

“Pošalice”

U raspravu se u ponedjeljak uključio i nizozemski član uprave ECB-a, Klaas Knot, koji je talijanske i španjolske kolege, Fabia Panettu i Luisa de Guindosa, zadirkivao da su njihovi pozivi i porivi prema usporavanju stezanja “šaljivi”.

>>>Šonje podijelio Balassa-Samuelsonov poučak, četiri važne stvari o inflaciji – gurmansku crticu

“Mi smo još uvijek tek u procesu micanja pogodnosti, uklanjanja poticaja, stoga je priča da smo već suočeni s rizikom od suvišnog stezanja pomalo smješna,” rekao je bankar.

Također je upozorio da su prognoze i projekcije ECB-a o brzom padu cijena kroz sljedećih nekoliko godina neizvjesne, a izgledi neposredne recesije stvarni. Upozorio je i na rizik povratne sprege između rasta cijena i plaća.

>>>Bilješke otkrivaju rastuću zabrinutost ECB-a, ukopavanje inflacije

“Ako pogledate posljednje dogovore o plaćama, oni očito nisu u skladu s postizanjem jednopostotnog rasta produktivnosti plus ciljane stope od 2%,” rekao je Knot.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Lagarde upozorila na daljnji rast inflacije, najavila još podosta kamata […]

Comments are closed.