Biznis i ekonomija

Laureatkinja Ernaux, intelektualci i ‘Nepokorena’ ljevica pozivaju na prosvjed protiv Macrona

Annie Ernaux; Foto: Guardian News/YouTube,

Grupa francuskih intelektualaca, uključujući ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrada za književnost Annie Ernaux, u nedjelju je pozvala na prosvjedni marš protiv rasta životnih troškova koji je za idući tjedan najavila čvrsta ljevica.

>>>Građanin ošamario Macrona | VIDEO

Emmanuel Macron inflaciju koristi da bi proširio jaz u bogatstvu, osnažio dobit od kapitala na račun svih ostalih,” napisala je skupina od 69 potpisnika; pisaca, filmskih redatelja, sveučilišnih profesora i drugih.

>>>Uskrsnuće sindikalnih prosvjeda i građanskog nezadovoljstva u Francuskoj

“U pitanju je samo politička volja,” navodi se u osvrtu koji supotpisuje Ernaux, u četvrtak u povijest upisana kao prva Francuskinja okrunjena Nobelom za književnost.

“Nepokoreni”

Intelektualci su vladu optužili da ne čini dovoljno kako bi zaustavila divljanje cijena energenata dok kompanijama dopušta da pod krinkom stvaraju profit.

>>>Francuska: od početka lipnja oko 30 napada na lokalne urede Republike u pokretu (2019.)

Nezadovoljstvo stiže iako je aktualna inflacija u Francuskoj među najnižima u inače uzavreloj Europi. Vlada je u posljednjim mjesecima primijenila niz kriznih mjera, uključujući zamrzavanje cijena motornih goriva, bonove za hranu i druge olakšice.

>>>Macron ‘djeci prosvjetljenja’ ponudio izravniju demokraciju, manje poreze i više rada

Potpisnici, čije je pismo objavljeno u Journal Du Dimanche, građane pozivaju na prosvjed koji 16. listopada organizira čvrsta ljevica okupljena u stranci “Nepokoreni”.

Suočena s usponom desnice, francuska se ljevica u posljednjim godinama konsolidirala i formirala najveći nacionalni opozicijski blok.

“Nepokoreni” kažu da marširaju “protiv visokih troškova života i ignoriranja klimatskih promjena“.

>>>U zgodnom ‘twistu’ Žuti prsluci zaštitili francusku ekonomiju od usporavanja  

Macron je iz posljednjih predsjedničkih izbora izašao pobjednički trezven i zabrinut zbog “demokratskog šoka” i uspjeha desnice okupljene oko Marine Le Pen koja je osvojila najveću podršku u dosadašnjoj povijesti.

Francuska se u 2019. godini našla u frenetičnoj građanskoj pobuni “Žutih prsluka” čiju je kulminaciju zaustavila pandemija koronavirusa. Ono što je stavljeno “na pauzu” sada se ponovno pokreće.

Iako je percepcija analitičara da su građani birali “manje zlo”, njegova administracija nastavlja gurati nepopularne reforme mirovinskog sustava i za sad odbija pozive na povećanje plaća koje upućuju sindikati u različitim sektorima gospodarstva.

>>>Privatizacija francuskih zračnih luka pogođena teškim referendumom

Švedska Akademija kaže da je 82-godišnja Ernaux nagradu zaslužila jer je “postojano i iz različitih perspektiva istraživala život označen snažnim nejednakostima u smislu spola, jezika i klase”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima