PolitikaPreporučeno

Lavrov najavio širenje vojnih operacija i ciljeva u Ukrajini – crtanje granica Novorusije

Sergej Lavrov; Foto: NBC News/YouTube

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je u intervjuu za rusku državnu izvještajnu agenciju RIA Novosti rekao da zemljopisni ciljevi “specijalne vojne operacije” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine više nisu ograničeni na istočnu regiju Donbas u kojoj su smješteni Luhansk i Donjeck, dvije oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka invazije.

Lavrov je rekao da će proširena operacija uključivati “broj drugih teritorija”.

Ministar je ponovio u posljednjim tjednima učestalo upozorenje Kremlja da će teritorijalno širenje operativnih ciljeva ovisiti o isporukama i kakvoći, odnosno dometu zapadnjačkog oružja isporučenog Ukrajini.

>>>Volodin: Ukrajina čini sve što može kako bi osigurala de se ne zaustavimo u Donbasu

Rusko ministarstvo obrane 25. je ožujka proglasilo da je prvi stupanje specijalne operacije, koji podrazumijeva stvaranje kopnenog koridora između poluotoka Krima od Moskve anektiranog u 2014. godina i dviju sjeveroistočnih oblasti zaključen i da je sljedeći fokus “postizanje glavnog cilja, oslobađanja Donbasa.”

Crtanje Novorusije

Rusija je uz potporu separatista u četiri mjeseca osvojila Luhansk i trenutačno grize zapadne dijelove Donjecka koji su još uvijek pod kontrolom Kijeva.

>>>Snažna ofenziva razara zapadnjačku retoriku o ukrajinskoj bojišnici, Šojgu najavio ‘pobjedu’

Unatoč procjenama i objavama ukrajinskih i zapadnjačkih obavještajaca, Rusija je također osvojila značajni pojas teritorija izvan Donbasa, osobito u južnim oblastima Zaporižja i Herson.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Rustam Minekajev, zamjenik zapovjednika središnjeg vojnog okruga Rusije, ruskim je državnim medijima u travnju rekao da Kremlj želi osvajanje čitavog Donbasa, njegovo povezivanje s poluotokom Krimom anektiranim u 2014. godini i zauzimanje čitavog juga sve do Pridnjestrovlja u Moldaviji koji čuva i nadzire ruska vojska.

Deklarirani ciljevi ugrubo odgovaraju ideji i karti Novorusije koju je iscrtao Washington Post i podrazumijevaju osvajanje stotina kilometara teritorija izvan aktualne bojišnice kao i opsadu velikih ukrajinskih gradova Nikolajeva i Odese.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] otvoreno govorili da u Ukrajini kroje “Novorusiju” i upozoravali da njezine granice uvjetuje zapadnjački posrednički rat, odnosno zapadnjačke pošiljke […]

Comments are closed.