Biznis i ekonomijaPreporučeno

Le Maire poziva na minimalnu globalnu cijenu ugljika | G20

Francuski ministar financija Bruno Le Maire u petak je na sastanku s kolegama iz G20 skupine pozvao na uvođenje minimalne cijene ugljika.

“Umjesto da imamo jedinstvenu cijenu ugljika koju trenutačno ne možemo dogovoriti, mi predlažemo globalni minimum za cijenu ugljika,” rekao je ministar tijekom sjednice o oporezivanju utjecaja na okoliš.

>>>Cijene ugljika u EU rekordnih 44 eura po toni; Delbeke: nemojte pokvariti igru

“Mislim da bi globalni minimum mogao biti vrlo dobra polazna točka da se sve zemlje članice G20 obvežu na cijene ugljika,” dodao je prema citatu Reutersa.

Svjetska banka cijene ugljika definira kao “instrument koji bilježi vanjske troškove emisija stakleničkih plinova (GHG) – troškove emisija koje plaća javnost, poput šteta na usjevima, troškova zdravstvene zaštite zbog vrućina i suša te gubitak imovine zbog poplava i porasta razine mora – i cijenom ih veže za svoje izvore.”

>>>Poljska odbacila presudu Europskog suda pravde o zatvaranju rudnika ugljena

Europska komisija 14. srpnja predstavlja sijaset novih pravila o uspostavi tržišta ugljika, uključujući poreze na ugljik i/ili druge štetne emisije u kopnenom, pomorskom i zračnom transportu.

Pratite nas na Google vijestima