Biznis i ekonomijaPreporučeno

Legendarni investitor Jeremy Grantham upozorio na propast

Jeremy Grantham; Foto: Bloomberg/YouTube

Cijenjeni investitor Jeremy Grantham koji je zahvaljujući pravovremenim analizama i upozorenjima stekao legendarni status u intervjuu za Bloomberg još jednom zvoni na uzbunu.

Grantham je predsjednik uprave podjednako slavnog upravitelja imovinom Grantham, Mayo & van Otterloo (GMO). Život i karijeru je posvetio proučavanju klasičnih, povijesnih krahova gospodarstva poput onog iz 1929. godine koji slovi kao preludij u “Drugi veliki rat”.

>>>Zbog ‘korona-krize’ recesija u 170 zemalja: Georgieva  

Danas u svojim 80-im godinama, Grantham je prebrodio i najavio brojne moderne uspone i lomove, uključujući “dot-com bubble” u 2000-im ili kolaps pružatelja financijskih usluga Lehman Brothers koji je označio početak “Velike recesije” u 2008.-2009. godini.

Kad Grantham zazvoni na uzbunu, investitori i tržišta slušaju.

U takvom kontekstu eto nekolicine njegovih promišljanja iz intervjua, blago uređenih i skraćenih radi pitkosti i jasnoće.

O Tesli

“Tržišna vrijednost Tesle pretpostavlja da on neće biti samo briljantno uspješan već da će biti višestruko uspješniji nego FAANGs [akronim za Meta (Facebook), Alphabet, Amazon, Apple, i Microsoft], što su neke od najvećih kompanija u povijesti kapitalizma. To je veliko očekivanje,” rekao je investitor ističući razlike u tržišnim udjelima i aktualnoj vrijednosti Tesle i tehnoloških divova. “Svaka se velika automobilska kompanija – Mercedes, BMW, Volkswagen – priprema za ulazak na tržište električnih automobila. Tesla će imati ozbiljnu konkurenciju. Ispunjavanje očekivanja o cijeni njegove dionice bit će nemoguće,” dodao je konstatirajući da je dionica Tesle u mjehuru (od sapunice).

O ideji beskrajnog rasta

“U ovom je navratu ideja da cijene (dionica) nikad ne padaju i da je kupnja sve što trebaš učiniti snažnija nego ikad u povijesti. Kad pad stigne, on će možebitno biti veći i strmiji nego ikad u povijesti Sjedinjenih Država,” rekao je o aktualnom, naizgled nezaustavljivom usponu dionica na Wall Streetu. Dodao je da su investitori danas “slijepo optimistični” pa citirao “Veliki krah” u 1929. i druge znamenite lomove.

O inflaciji

“Ovo je prvi put od 1925. godine da se inflacija, broj jedan indikator tržišnog posrtanja, ignorira. Svako je tržište bikova prije ovog imalo nisku inflaciju. Da biste objasnili današnje tržište vi inflaciju morate ignorirati 100%, što je uistinu čudesno. Mi nikad nismo vidjeli nešto poput toga.”

O monetarnoj politici

“(Američka središnja banka) Fed nije učinila ništa dobro od Paula Volckera, koji je bio briljantan. Svi su drugi predsjednici ohrabrili serije uistinu opasnih mjehura imovine. Oni su suviše poticali da bi došli do 2000. (dot-com), suviše su poticali sredinom 2000-ih (slom američkog tržišta nekretnina).., i što su naučili? Apsolutno ništa.”

Grantham se u razgovoru osvrnuo i na činjenicu da kolosalne, apsurdne količine novostvorenog (tiskanog, ako preferirate) novca završavaju na tržištu dionica i ne nalaze put do realne ekonomije.

>>>Amerika trpi najvišu inflaciju u tri desetljeća, ekonomisti zvone na uzbunu

“Jeste li trebali baciti toliko novca širom svijeta da se on prelije u tržište dionica i stvori ove ‘meme’ dionice?” pitao je u osvrtu na pomodne kripto i druge investicije čiju vrijednost definira “hype”, odnosno objave “influencera” na društvenim mrežama.

Iskusni je investitor potom ocijenio da je aktualna situacija “ekstremnija” od svega čemu smo svjedočili od 1929. godine, čak i nakon prilagodbe veličine američke ekonomije.

Njegove riječi i upozorenja u ponedjeljak odjekuju društvenim mrežama i burzama, izazivaju strah ili nelagodu.

Pratite nas na Google vijestima

via Business Insider

Comments (1)

  1. […] Legendarni investitor Jeremy Grantham upozorio na propast 15/11/2021 […]

Comments are closed.