PreporučenoTech

Levenski iz Pandore elaborirao značaj ukidanja dvostrukog oporezivanja sa SAD-om za IT, izvoznike

Andrej Levenski; Foto: zeuz/YouTube

Počeli su pregovori između Hrvatske i SAD-a o ukidanju dvostrukog oporezivanja, a tom dugo očekivanom koraku najviše se raduju naši izvoznici, posebno iz IT sektora.

Dividende za porezne nerezidente se oporezuju po stopi od 30 posto, što stvara osjetne probleme hrvatskim kompanijama i čini ih nekonkurentnima. Nepostojanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja smanjuje transparentnost poslovanja, a i sama činjenica da je Hrvatska jedina članica EU i NATO-a koja nema takav ugovor, stavlja hrvatske poduzetnike u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na poduzetnike iz ostalih članica EU.

>>>Kohorst uručio nacrt Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD i RH: Vlada

Voditelj Grupacije za razvoj računalnih igara HGK i direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires) Andrej Levenski konkretno je pojasnio koliki je zapravo teret dvostruko oporezivanje našim IT izvoznicima.

“Sve važnije platforme, od Steama, Google playa, Apple storea, do Origina su američke tvrtke, što znači da uzimaju naknadu od 30 posto za usluge trgovine. Dakle, ako vam igra košta 100 dolara, Steam uzima 30, a onda na vam to još odrežu porez od 30 posto pa tvrtka od tih 100 dolara na kraju dobije manje od pola. Tu pričamo o slučaju da se igra prodaje isključivo u Americi, ali ako prodajete u drugim zemljama tu vrijedi njihova stopa poreza, generalno tu govorimo oko još 15 posto gubitka. Drugim riječima, nama bi ukidanje dvostrukog oporezivanja praktički uštedjelo od 15 do 30 dolara na 100 dolara prometa,” elaborirao je Levenski, dodavši kako većina naših kompanija ima sporazum s vanjskim izdavačima koji prvi dobivaju novac od prodaje pa ga onda fakturiraju dalje. Time se izbjegava dvostruko oporezivanje, ali naše tvrtke svejedno imaju dodatne troškove jer im izdavači naplaćuju svoje naknade.

>>>Volimo se, radimo zajedno … borimo se zajedno: sastanak Plenković – Pompeo | highlights

Zanimljivo je i da, primjerice, Steam ima servere u Njemačkoj kako bi download igara bio nešto brži pa ih naši igrači skidaju većinom s tih servera, ali za prodavača svejedno vrijedni američka stopa poreza od 30 posto.

Hrvatska je je jedina zemlja članica EU i NATO-a koja nije imala sklopljen sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, a Levenski smatra da potpisivanje sporazuma, kako to i obično biva, nije potaknuto altruizmom, već konkretnim gospodarskim interesima, prvenstveno SAD-a.

>>>Gamescom u Kölnu pokazao globalni doseg, ‘ozbiljnost hrvatske gaming scene’

“Naša država bi sigurno taj sporazum potpisala odavno, ali Amerika je tu imala zadnju riječ i naravno da su gledali koliko to njima zapravo koristi, a ne našim tvrtkama. No, kako sada dosta njihovih tvrtki djeluje na ovom području, a ako više od šest mjeseci rade tu i oni spadaju pod taj sistem, to ih je počelo ‘svrbiti’ jer sad i oni gube novac,” objasnio je.

>>>Kohorst o dvostrukom oporezivanju, potencijalnom ukidanju viza do kraja 2020.

Kako god bilo, konačno potpisivanje sporazuma bit će veliki vjetar u leđa našim izvoznicima, a prema prognozama KPMG-a sa America Made Easy seminara koji je HGK organizirala prošle godine, kada sporazum napokon stupi na snagu, oporezivanje u SAD-u bi se kretalo po stopi između 10 i 15 posto.