Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Lex franak’ predviđa povrat svih preplaćenih kredita, HUB poziva na ‘poštivanje vladavine prava’

Foto: HINA multimedija/YouTube

Građanska inicijativa Lex franak u utorak je predstavila “Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u CHF-u” koji predviđa povrat preplaćenih kredita za sve dužnike i korisnike kredita u “švicarcima” uključujući “one koji su ih već otplatili, otplaćuju, kojima je kredit otkazan, onima koji su pod ovrhama ili su već izgubili domove zbog nemogućnosti vraćanja kredita.”

>>>Nove smjernice Komisije snaže poziciju (hrvatskih) žrtava lihvarskih ugovora

Prijedlog omogućava potpunu restituciju i naknadu štete svim korisnicima CHF kredita i obustavlja ovrhe na prijedlog oštećenika do okončanja parničnog postupka.

Vladavina prava u reakcija HUB-a

Hrvatska udruga banaka u prvoj reakciji na predstavljeni dokument ocjenjuje kako je on “u potpunosti neosnovan.”

“Sabor Republike Hrvatske 2015. godine usvojio je izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima je stvoren zakonski okvir za rješenje problema kredita u švicarskim francima. Također, taj je Zakon doveo korisnike kredita u CHF u isti ekonomski položaj s korisnicima kredita u euru. Svaka daljnja promjena ekonomskog položaja bivših dužnika s valutnom klauzulom u CHF-u, sve ostale korisnike kredita dovela bi u nepovoljniji položaj uključujući i korisnike kredita u kunama. Smatramo da je ovaj prijedlog u potpunosti neosnovan te vjerujemo da zakonodavna vlast neće usvojiti predloženo rješenje koje korisnike kredita u različitim valutama dovodi u neravnopravan položaj.

>>>Predsjednica pozvala na razmatranje zakona o ništetnosti nepoštenih kredita u ‘švicarcima’

Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva,” piše u izjavi direktora Hrvatske udruge banaka, Zdenka Adrovića.

(Grabancijaš/Hina)