PolitikaPreporučeno

Lideri Unije žele razgovore o von der Leyen bez von der Leyen | diplomat

Lideri Europske unije sljedećeg će tjedna u Bruxellesu započeti neformalne razgovore o imenovanjima i razrješenjima top dužnosnika.

Iako je dosadašnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kao vodeća kandidatkinja Europske pučke stranke (EPP) nakon prošlotjednih europskih izbora predodređena za novi petogodišnji mandat, njezina potvrda ostaje neizvjesnom.

Da bi osigurala novo predsjedanje von der Leyen treba 361 ruku u Europskom parlamentu.

Calculus

Glavne političke grupe – EPP, Socijalisti i Obnovim Europu – koje su joj do sad pružale podršku iz izbora su izašle s 407 osvojenih mjesta, no ona ne može računati na sve glasove.

Primjerice, spomenute su skupine nakon izbora u 2019. godine uživale još snažniju većinu od ukupno 417 zastupnika, ali se ona na kraju jedva provukla.

Tada je bilo ukupno 733 glasa, od kojih je jedan bio nevažeći. Za von der Leyen je glasalo 383 zastupnika, protiv 327, a 22 su bila suzdržana (Europski parlament). Prag je tada iznosio 374, pa se von der Leyen na kraju provukla sa samo devet glasova.

Politico piše da pučani i drugi dionici očekuju da će u aktualnom glasanju do 10% zastupnika iz spomenutih grupacija uskratiti potporu von der Leyen ili ostati suzdržanima zbog čega ona već koketira s nezavisnim zastupnicima.

Predsjednica Europske komisije u potrazi na drugim mandatom Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel; Foto: European Council
Persona non grata

S druge strane, njezina je potvrda u Europskom vijeću (Consilium) “do jučer” bila izvjesna, da bi se u ponedjeljak našla poljuljanom uslijed zahtjeva predsjednika Charlesa Michela da se von der Leyen isključi iz neformalnih vijećanja koja će se održati 17. lipnja.

“Razumijemo da je ovo neformalna večera članova Europskog vijeća čiji je član i predsjednica Komisije i stoga očekujemo da će ona biti tamo,” rekao je novinarima u ponedjeljak glasnogovornik Komisije.

Gledište Komisije ne dijeli 23 od 27 nacionalnih lidera s kojima je Charles Michel u posljednjim tjednima poveo razgovore.

“Velika većina čelnika preferira raspravu iza zatvorenih vrata, bez prisutnih kandidata kako bi se omogućila iskrena razmjena,” rekao je jedan od diplomata upoznatih s promišljanjima za Euronews.

Druga, manja grupa, nije izrazila preferencije dok je “jako mala grupa” bila za njezino prisustvo, dodao je.

Von der Leyen na društvenim mrežama slovi kao jedna od najomraženijih europskih javnih osoba. Njezina je stranica na X-u kroz kampanju zabilježila tragikomičnu količinu negativnih, eksplicitnih i podrugljivih komentara. Ona je utrku zaključila sa samo 6.122 pratitelja, u poredbi s, primjerice, 76.728 sljedbenika hrvatskog premijera Andreje Plenkovića.Povezane vijesti