PolitikaPreporučeno

Ljetovanja u Hrvatskoj okužila Europu: Wall Street Journal

Andrej Plenković; Foto: Daina Le Lardic/EP

Tko je pratio zna da je Hrvatska ususret turističkoj sezoni zabilježila ponajbolju epidemiološku sliku u znanom svemiru. Tko je svaki dan promatrao izvješća županijskih i glavnog stožera zna i da je ona rezultat strategije masovnog netestiranja zahvaljujući kojoj je tik prije ljeta niz županija bez ikakve realne osnove proglašavao “slobodu” od virusa. Primjerice, Međimurje je od korone “oslobođeno” na temelju 603 testa.

>>>Nacionalnom stožeru vjeruje 14% čitatelja RTL-a: anketa

Naša kronologija bilježi zavidnu razinu netransparentnosti u službenom izvještavanju o koronavirusu od prvog slučaja zabilježenog krajem veljače, svi danas znaju da su pojedine županije, uključujući splitsku, zadarsku i dubrovačku, kroz ljeto nastavile sa skrivanjem zbilje kroz postojano netestiranje turista i građana. Čak i kad su mediji u širem susjedstvu u poznim danima ljeta započeli zvoniti na uzbunu, naši su dečki, Božinović i Beroš, nastavili inzistirati da je sve super i sve OK.

Pitoreskna europska nacija otvorila je svoja vrata nakon završetka ‘lockdowna’; sve je bilo baš kao prije pandemije.

WALL STREET JOURNAL

Suočavanje sa zbiljom često zna biti neugodno, što bi danas mogli iskusiti (ne)odgovorni za odgovor na epidemiju u Hrvatskoj dok čitaju izvješće renomiranog Wall Street Journal (WSJ) koji je Hrvatsku izdvojio kao “malu balkansku naciju” koja je okužila Europu.

>>>‘Sigurna Hrvatska’ potpuno otvorena američkim turistima o čijem ulasku u EU ‘nitko niti ne pomišlja’

WSJ nema uvid u netransparentnost naših vlasti, koje su, podsjetimo, vodu mutile i na nadnacionalnoj, europskoj razini, pa u sustav za uzbunjivanje upisivale samo rudimentarne podatke, zbog čega su Nizozemci krajem ljeta također podigli uzbunu, ali točno identificira raskošnu opuštenost i slobodu zaraze koja je ljetos bila apsolutna za turiste i njihove domaćine.

>>>Epidemiolog Puntarić navodno opušten ko partijaneri koji se navodno nisu zarazili na Zrću

Izvještaj da je okužio dobar dio Europe, mogao bi biti neugodan i za kalkuliranog kockara javnim zdravljem Andreja Plenkovića koji ovih dana ima pregršt razloga za promišljanje o iz dana u dan rastućoj cijeni blefa.

S druge strane, možda tu ima mjesta i za malo nacionalnog ponosa, možda je zgodno vidjeti, kako piše WSJ, “nerazmjeran utjecaj” Hrvatske na aktualni recidivizam u “lockdown” koji trpi Europa.

Comments (3)

  1. […] >>>Ljetovanja u Hrvatskoj okužila Europu: Wall Street Journal […]

  2. […] >>>Ljetovanja u Hrvatskoj okužila Europu: Wall Street Journal […]

Comments are closed.