Biznis i ekonomijaPreporučeno

LNG terminal na Krku 1. siječnja prima prvi teret za porezne obveznike 

Tomislav Ćorić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Terminal na Krku će prvu isporuku ukapljenog zemnog plina (LNG) iz Amerike primiti 1. siječnja, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na svoj servis za praćenje morskog teretnog prometa.

>>>Zakonito zaustavljanje Sjevernog toka 2 ‘gotovo nemoguće’: udruga njemačkih poduzetnika

Plin ukrcan u Cove Pointu, Maryland, prevozi LNG brod Tristar Ruby čije se pristajanje uz terminal očekuje 1. siječnja, odnosno na dan početka operacija.

Direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen za Bloomberg je potvrdio da će Tristar Ruby isporučiti prvi plin za terminal koji će prema očekivanjima Vlade RH i Europske komisije hrvatski porezni obveznici subvencionirati kroz čitav životni vijek, iliti do 2040. godine.

>>>Europi ponestaje skladišnog prostora za neželjeni LNG

Ministar Ćorić je navedeno indirektno potvrdio u lipnju rekavši da se vrijednost investicije neće vratiti u sljedećih deset godina i da LNG Hrvatska u pet godina očekuje prihode veće od 100 milijuna eura što ugrubo odgovara iznosu izravne državne potpore koju za neisplativi i neprofitabilni terminal plaćaju hrvatski porezni obveznici.

>>>DP: 14-godišnji danak za Krš-Pađene 2 milijarde i 200 milijuna kuna, pokrećemo interpelaciju | VIDEO

Terminal na Krku je rezultat hrvatskih slabosti i američkog lobiranja pa će se famozni “američki plin slobode” odmjeravati s običnim, u pravilu do 30% jeftinijim plinom iz Rusije, Kazahstana i drugih cjevovodima povezanih dobavljača. Razliku ćemo plaćati mi, ili, ako preferirate, država.