Biznis i ekonomijaPreporučeno

Lufthansa ima 26 tisuća suvišnih radnika: glasnogovornica

Foto: Bernd Rehbein

Lufthansa je u srijedu nakon razgovora s predstavnicima sindikata rekla da ima do 26.000 nepotrebnih zaposlenika, sugerirajući da bi broj otkaza zbog utjecaja pandemije koronavirusa na avioprijevoz mogao biti veći od 10.000 najavljenih prije nekoliko tjedana.

>>>Kvartalni gubitak Lufthanse 2.1 milijarde eura

Kompanija procjenjuje da ima višak od 22,000 tisuća radnika na neodređeno vrijeme što je ekvivalent 26,000 radnih mjesta, rekla je glasnogovornica Lufthanse pa dodala da će smanjenje radnih mjesta biti “značajno veće” od prijašnjih procjena.

Lufthansa je u pregovorima oko iskupljenja s njemačkom vladom i investitorima obećala veliko restrukturiranje, uključujući uručivanje tisuća otkaza i prodaju imovine.

>>>Jens Spahn pozvao na reformu zakona o kartelima, stvaranje europskih ‘prvoligaša’: RP

Dok se gubici svakodnevno gomilaju, ključni dionici kompanije će 25. lipnja održati izvanredni sastanak na kojem bi trebalo biti prihvaćeno zaduženje s devet milijardi eura javnog novca i prodaja udjela do 20% njemačkoj državi.

Reuters javlja da sindikati čine sve što mogu kako bi spriječili masovni val otkaza, ali su pregovori teški.

Sindikat koji predstavlja pilote je čak ponudio smanjenje svojih plaća do 45% do totalnog iznosa od oko 350 milijuna eura, uz uvjet da se kompanija zavjetuje da će spasiti najveći mogući broj poslova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima