PolitikaPreporučeno

Lukašenko navršio 66-u sa strojnicom u ruci: ‘Sretan ti rođendan, štakore jedan’ | VIDEO

Bjelorusi neumoljivo nastavljaju s prosvjednim okupljanjima koja postojano traju od prijepornih predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza kad je “zadnji europski diktator” Aleksandar Lukašenko proglasio još jednu, šestu u nizu nadmoćnih pobjeda.

>>>‘Nisam svetac’: s pobunom suočen Lukašenko ponudio izmjene ustava, referendum

Građane je u nedjelju, na Lukašenkov 66. rođendan, neprobojni zid policije i snaga sigurnosti zaustavio u blizini predsjedničke palače gdje su oni vijorili crveno-bijele zastave, pjevali i uzvikivali “sretan ti rođendan, štakore jedan”.

Predsjednik je prosvjednike i oporbu u prošlosti često nazivao štakorima.

>>>Lukašenko građanima: naša su djeca topovsko meso

Središte Minska je u poslijepodnevnim satima preplavilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, šarena gomila je nosila zastave, cvijeće i balone.

Policija je pojedince privodila i trpala u kombije kroz čitav dan, RIA je navela da je u pritvoru zadržano najmanje 140 osoba i citirala izvješća svjedoka da su uhićenja provodili i policajci u civilu.

Lukašenko, na vlasti već 26 godina, ne pokazuje nikakvu namjeru da popusti pritisku. On u posljednja dva tjedna sve češće nosi vojničke odore, crnu kapu i u pravilu iz predsjedničke palače ne izlazi bez automatske puške u ruci.

Njegov pomoćnik, Nikolai Latyshenok, u nedjelju je okupljenima ispred predsjedničke palače ponovio da neće biti razgovora niti pregovora s opozicijom te izrazio svoje osobno mišljenje da u građanskoj pobuni sudjeluje oko 20-30% društva.

“Rečeno je već nebrojeno puta, idemo sve riješiti mirno,” rekao je prema citatu TASS-a.

>>>Bjeloruski autokrati ponudili ispriku: ‘ne trebamo rat’

Lukašenko je u nedjelju primio i rođendansku čestitku ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kremlj je nakon telefonskog razgovora rekao da su dvojica lidera dogovorili sastanak koji će se “u dolazećim tjednima održati u Moskvi”.

>>>Veličanstveni prosvjed protiv Lukašenka, Rusija ponudila ‘vojnu pomoć’: VIDEO

Putin je Lukašenku već ponudio “vojnu pomoć”, Kremlj je prošlog četvrtka rekao da su ruske “rezervne policijske snage” bjeloruskom predsjedniku dostupne “na zahtjev”.